Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

113 години независима България - по-независими ли сме днес

Проф. Нина Дюлгерова: Две събития ни дават правото да кажем „Ние можем и сами“

проф. Нина Дюлгерова
Снимка: БГНЕС

„Времето, в което живеем, е пълно с невероятни предизвикателства и едно от тях е историческата памет“, посочи пред БНР историкът професор Нина Дюлгерова, специален гост в днешното празнично издание на предаването „12+4“.

„За мен от няколко години е лична кауза и битка да имаме истинската история и празникът 22 септември 1908 година е точно такъв ден. Ден, с който трябва да се гордеем!

В историята ни има две самостоятелни събития, които бележат пътя на изграждането на държавността, на самочувствието на българите и опитността донякъде на политиците.

Това са Съединението от 1885 година и блестящата ни победа срещу сръбската армия, а второто е Независимостта, получена чрез добрата дипломатическа игра на политиците“, посочи още проф. Дюлгерова.

„Тези събития именно ни дават възможността на кажем - Ние можем! Ние можем и сами!“, заяви историкът.

"Важните уроци за политиците ни днес, които могат да почерпят от обявяването на Независимостта е - "Двама се карат, трети печели". И че ние трябва да следваме националните си интереси и не трябва да се интересуваме какво ще кажат другите за нас. Това ни сочи и историята. За да я има и утре България", каза още историкът.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна