Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

До 10 дни се чакат решения за туристическия сектор

| обновено на 23.09.21 в 12:23
Парите отделени за туризъм в актуализирания бюджет да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационния процес в страната и да постигнем необходимото ниво на ваксинирани, каза служебният министър на туризма Стела Балтова
Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Стефан Янев и представители на туристическия бранш обсъдиха възможността - парите, заделени за туризъм в актуализацията на бюджета, да бъдат използвани за стимулиране на ваксинацията в страната.

Едно от предложенията на бранша е с тестове за здравен статус да се влиза не само в хотели и ресторанти, но и в търговски обекти и банки, които са не по-малко рискови.

Правителството и представителите на туристическия бранш потвърдиха, че държавата има нужда от работещ сектор. Браншът иска да продължи да работи, но така че България да бъде сигурна дестинация за туристите.

Двете страни си дадоха десет дни, за да вземат конкретни решения.

Министърът на туризма Стела Балтова посочи едно от обсъжданите предложения:

„Средствата, които са отделени за сектор „Туризъм“ в актуализирания бюджет, да бъде потърсена възможност да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационния процес в държавата, защото всички имаме интерес туризмът да продължи да се развива и ние да останем една зелена дестинация“.

С това е съгласен и браншът, потвърди Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм:

„В противен случай тези средства биха били пренебрежително малки, ако разпределени на големия брой фирми, заети в туризма, е необходимо да бъдат насочвани, администрирани и в крайна сметка резултата от тях ще бъде нулев“.

Едно от предложенията на туристическия бранш е с тестове за здравен статус посетителите да влизат не само в хотели и ресторанти, но и в търговски обекти и банки, които са не по-малко рискови.
Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова обясни: 
„Това става през инструментариум от различни видове тестове, които удостоверяват здравния статус на всички ползватели на публични услуги. И тук бихме искали този кръг от тестове да бъде прилаган не само за ползване на услуги в хотели и ресторанти, но и в други сектори, защото не по-малко рискови са телекомите, банките, търговските обекти“. 

До десет дни браншът ще търси решение със здравните власти.

„Да се намери пакета от документи, сертификати, които да удостоверяват именно сигурността на посетителите във всички места за настаняване, заведения за хранене и туристически обекти“, каза Балтова.

От Асоциацията на заведенията ще изложат проблемите си в следващите дни, потвърди председателят Ричард Алибегов.

„Що касае нашия бранш, разбира се, ние го казахме и горе на масата, ние ще продължим на този етап да работим по начина, по който работим сега, а именно – протестно, знаете, и в следващите дни ще депозираме нашите предложения отново в министерството на туризма".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени