Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главен герой

Биофермерът Васил Ралчев и другото лице на земеделието

Снимка: БГНЕС

Васил Ралчев развива семеен малък бизнес. Той е производител на биоплодове и зеленчуци, както и на етерично-маслени култури.

Васил Ралчев е главен герой в “Нашият ден“.

Защо земеделие?

„Вярвам, че това е сектор, който не е достатъчно добре развит у нас. Конкуренцията не е голяма, а и нейната възраст е застаряваща, средната е над 50 години.

Няма и достатъчно иновации в този сектор в България. Смятам, че е лесно да се развиваш с бързи темпове."

Началото

"Отраснал съм в семейство на предприемачи. И майка ми, и баща ми са започнали още през 2001 г. с биологично земеделие, когато то е било екзотика в България.

Въпреки всички трудности се запалих и аз. Следващата голяма стъпка, която предприех, беше да запиша Бизнес мениджмънт във Великобритания. Това промени всичко, там се научих на практическите стъпки, нужни в развитието на един бизнес.

Когато завършвах, се питах дали да се прибера в България, в Англия имаше добри възможности, но виждах, че и в България има достатъчно."


Онлайн магазин

"Първата ми стъпка беше онлайн магазин, в който можем да предлагаме етерично-маслените продукти, които продаваме.

Живея в град Панагюрище, област Пазарджик. Това е труден район за земеделие, но когато промениш цялата картина, нещата се получават."

Бъдеще за малките населени места в България – реалност или утопия

Биоземеделието

"Баща ми казва, че още през 2001 г, когато е започнал да се занимава с биоземеделие, е усещал, че светът се променя.

С вдигането на стандарта в Европа, хората ще се ориентират към по-качествени храни и по-качествен начин на живот. Това е било движещата сила зад решението."

Препятствията

"Многото административни проверки, които седят зад този бизнес, са една от големите пречки и причини много хора да не се захващат. Ако направиш малка грешка, ще ти бъде отнет биосертификатът. Това може да доведе дори до фалит."

Чуйте Васил Ралчев в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, БНР
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.