Васил Ралчев развива семеен малък бизнес. Той е производител на биоплодове и зеленчуци, както и на етерично-маслени култури.
Васил Ралчев е главен герой в “Нашият ден“.
Защо земеделие?
„Вярвам, че това е сектор, който не е достатъчно добре развит у нас. Конкуренцията не е голяма, а и нейната възраст е застаряваща, средната е над 50 години.
Няма и достатъчно иновации в този сектор в България. Смятам, че е лесно да се развиваш с бързи темпове."
Началото
"Отраснал съм в семейство на предприемачи. И майка ми, и баща ми са започнали още през 2001 г. с биологично земеделие, когато то е било екзотика в България.
Въпреки всички трудности се запалих и аз. Следващата голяма стъпка, която предприех, беше да запиша Бизнес мениджмънт във Великобритания. Това промени всичко, там се научих на практическите стъпки, нужни в развитието на един бизнес.
Когато завършвах, се питах дали да се прибера в България, в Англия имаше добри възможности, но виждах, че и в България има достатъчно."
Онлайн магазин
"Първата ми стъпка беше онлайн магазин, в който можем да предлагаме етерично-маслените продукти, които продаваме.
Живея в град Панагюрище, област Пазарджик. Това е труден район за земеделие, но когато промениш цялата картина, нещата се получават."
Бъдеще за малките населени места в България – реалност или утопия
Биоземеделието
"Баща ми казва, че още през 2001 г, когато е започнал да се занимава с биоземеделие, е усещал, че светът се променя.
С вдигането на стандарта в Европа, хората ще се ориентират към по-качествени храни и по-качествен начин на живот. Това е било движещата сила зад решението."
Препятствията
"Многото административни проверки, които седят зад този бизнес, са една от големите пречки и причини много хора да не се захващат. Ако направиш малка грешка, ще ти бъде отнет биосертификатът. Това може да доведе дори до фалит."
Чуйте Васил Ралчев в звуковия файл.