Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истината за динозаврите

Владимир Николов
Снимка: Личен архив

Динозаврите са сред създанията, за които смятаме, че знаем много, заради книгите и филмите. Основна роля за това има, разбира се, „Джурасик парк“ – филм, който в известна степен се превръща в жертва на успеха си.
Първият епизод от филма е успореден с научното познание за времето си (1993), но оттам насетне визията на филма се капсулира в образа от 90-те, а палеонтологията през това време се развива шеметно и следващите епизоди са далеч по-малко интересни от онова, което науката не спира да открива за едни от най-древните обитатели на Земята.

Кога и как динозаврите се превръщат във владетелите на света отпреди 85 милиона години и колко пъти са изчезвали - това са само част от темите, които разговорът с палеонтолога Владимир Николов повдига.

Освен на археологически съкровища, България се оказва богата и на палеонтологически залежи. Първите следи от динозаври у нас са открити през 80-те години на ХХ в., но едва в първото десетилетие на новия век те са идентифицирани.

Владимир Николов участва в откритието и описването на третата находка от нептичи динозавър у нас и вероятно първата от титанозавър.

Повод за разговора с него е лекцията му в Пловдив „Когато те властваха на Земята“, организирана от Рацио в рамките на Нощта на учените.
Чуйте го, за да се убедите, че истината за динозаврите се оказва по-интригуваща и вълнуваща и от най-смелите ни предположения.


Владимир Николов
е докторант в Националния природонаучендинозаври музей при БАН, носител е на грант от The Jurassic Foundation, основана от продуцентската компания на Стивън Спилбърг. Освен учен, той е и палеоилюстратор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна