Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българи зад граница са във фокуса на кампанията „Де е България?“

„Де е България?“, най-новата кампания на фондация „Българска памет“, е с фокус върху българи, които живеят извън пределите на родината, но не са емигранти.

Кампанията цели да разкаже интересни истории на българи от историческата ни диаспора, впечатленията им от родината, в която не са израснали, но смятат за своя, и деликатно да напомни на държавата и институциите, че съществува и една друга България с хора, които носят самосъзнанието на българи.  

На сайта си фондацията публикува информация за най-големите български общности, които се намират в Украйна, Молдова, Сърбия, Република Северна Македония и Албания. Цитирани са и неофициални данни, с които „Българска памет“ разполага от наши сънародници в тези държави. Например в Молдова българската общност наброява 65 000 души, което е 2% от населението на страната. В Украйна според последното преброяване отпреди 20 години етническите българите са малко над 200 000, а по неофициални данни са над 300 000. В Сърбия официалната статистика признава 18 000 етнически българи, но неофициално се говори за 60 000. В Република Северна Македония с български паспорти в страната са 120 000, а в Албания в районите с преобладаващо българско население живеят около 30 000 души, но неофициалните данни сочат двойно повече.  

„Де е България?“ е социално-информационна кампания, която ще продължи до живот, казва основателят на фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски: 

д-р Милен Врабевски„Бидейки в демографска криза, която граничи с катастрофа, ние трябва да имаме предвид тези българи. А и не само заради това. Те са неразделна част от нашия живот, за която трябва да се грижим, както за хората тук, в България. Кампанията цели да информира за това как ние работим за реинтеграция на българската диаспора по европейски модел. Продължаваме с образователните семинари, битката за училище в Украйна. В Молдова има университети, които сме длъжни да поддържаме. За Македония да не говорим, за Албания. Апелът на кампанията освен към нашето общество е и към българската политическа класа. Да загърби неглижирането от миналото“.

Мирослав Костадинов е един от хората, включени в кампанията „Де е България?“. Той е на 27 години от Босилеград, завършил е медицина у нас и вече упражнява лекарската професия в София:

„От 2019 година съм специализант по ортопедия и травматология в болница „Света София“. Мечтата ми е да живея тук. Още от малък съм възпитан в този дух, така съм научен, че въпреки че не съм роден в България, аз съм българин“.

Мирослав има български паспорт от осем години, но е чакал за документите близо четири.

Виктория Марчева е на 28 години, родена и отраснала в Украйна, но без български паспорт. Разпространява българското в Кипър, където в момента живее със семейството си. Висшето си образование е завършила в Музикалната академия в София - оперно пеене: 

„В Кипър преподавам пиано, пеене, ръководя вокална група в българското училище „Никола Вапцаров" в Никозия. Преподавам на малки деца музикална подготовка. Музикален ръководител съм в детска градина. Опитвам се да предам на децата любовта към българското“.

Виктория няма българско гражданско, а само украинско. Смята да кандидатства за кипърско, но твърди, че се чувства българка, защото когато живееш в различни държави и познаваш толкова много култури, в един момент всичко се съчетава в едно, а гражданството не определя не определя какъв си.  

Българското национално радио е медиен партньор на инициативата.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.