Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алек Попов и Деляна Манева в търсене на корените на нацията и рода

Деляна Манева и Алек Попов
Снимка: @ApolloniaFestival

Във време, в което се отделя голямо внимание на идентичността и всеки иска да разбере кой е всъщност, Алек Попов и Деляна Манева засягат темата за корените на нацията и рода. Той – в книгата си „Мисия Туран“, тя – в дебютния си роман „Шестият пръст“.

Като подхождат с ирония към желанието на човек за бягство от собствената му същност, те доказват, че под лустрото на различията се крие общата и дълбока човешка природа. Тя се оказва и най-привлекателна за авторите.

Според Алек Попов вече не живеем в „Мисия Лондон“, а сме потопени в реалността на „Мисия Туран“.

„Налегнала ни е една голяма екзистенциална тревога от тази демографска криза, която е продукт на много дълго време и най-различни фактори, които са действали в тази посока, но сега сякаш осъзнаваме това и се чудим какво да правим. Едно от нещата, които забелязах и ми направиха впечатление, е, че почти всеки втори-трети политик, особено на фона на тази предизборна вълна, дрънка все за тази демографска криза – какво щял да предприеме, кого щял да интегрира. Имам чувството, че слушам собствените си герои и направо ми става неудобно за тези хора, защото повтарят нещо, което съм написал“, сподели в ефира на програма „Христо Ботев“ Попов.

Това гранично усещане за абсурд, за сатира и гротеска е една от най-силните страни на нашата литература, смята авторът на „Мисия Туран“.

Деляна Манева и Алек Попов са на мнение, че свободната воля на малкия човек може да бъде много подривна.

„Хората винаги действат много правилно, когато са водени от простия инстинкт за оцеляване, а не обслужват някакви идеологии“, смята авторката на „Шестият пръст“. Според нея политиците са наясно с това, но хората все още не осъзнават своята сила.

Деляна Манева е сценарист на новия филм на режисьора Виктор Божинов – „Бягство“, който най-вероятно ще излезе през април и ще засегне темата за драматичното разделение, в което изпадаме.

Повече за търсенето на корените и за това да живееш обикновено чуйте от Алек Попов и Деляна Манева в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна