Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Христов: Визуалните коридори биха запазили видимостта към значими за София обекти

Основни обекти за визуални коридори и значими обекти
Снимка: „Софияплан“

Проектът на „Софияплан“ Визуални коридори е инструмент за градоустройствена регулация. Целта му е да защити важни гледки, силуети, емблематични сгради, природни забележителности и т.н. Това е защитен механизъм за запазване на градската среда, история и идентичност, да се подчертаят характерни за населеното място черти.

Разясненията даде пред Радио София урбанистът Емил Христов от „Софияплан“. Специалистите от общинското предприятие надграждат своя разработка и се опитват да дадат посочат ценните гледки за столицата. Обикновено те са свързани с Витоша. На базата на комплекс от критерии вече са определени емблематични сгради, към които в самия град би трябвало да има и да се запазят визуални коридори. Сред тези обекти са „Света Неделя“, джамията, бившият Партиен дом, храмът „Св. Ал. Невски“.

Понеже до момента няма въведени регулации за тези неща, има точки, от които дадени обекти или пейзажи вече не се виждат, допълни Емил Христов.

Той даде пример с уплътнения „Манастирски ливади - запад“ – квартал, който е близо до Витоша, но от който може и да не се вижда близката планина.

С урбаниста разговаря Мария Бояджиева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени