Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обединението, за което говори проф. Анастас Герджиков, главно засяга ГЕРБ и ДПС

Христо Иванов: Съвсем естествено е подкрепата на ДБ да бъде дадена за Лозан Панов

Предстои колективните органи в ДБ да вземат формално решение за тази подкрепа

| обновено на 03.10.21 в 11:55
Снимка: Силвия Великова

"Предстои колективните органи на трите партии в коалицията да вземат формално решение за подкрепа на кандидатурата на Лозан Панов за президент. Съвсем естествено е такава подкрепа да бъде дадена, не бих очаквал нещо различно". Това заяви пред БНР Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

Той подчерта, че е важно да бъде съхранен гражданският характер на тази номинация, направена от "Правосъдие за всеки", и посочи, че е коректно да не се обявява като кандидатура на ДБ.

"В петък (1 октомври) е имало разговор между колегите от ДБ и Лозан Панов, бях в чужбина и нямах възможност да участвам", обяви Иванов.

Христо Иванов коментира кандидатурата на проф. Анастас Герджиков, подкрепена от ГЕРБ, като заяви:

"Без да наречеш проблема и без да кажеш, че има дългогодишно зло, което е ненаказаната корупция и злоупотреба с власт, а просто да кажеш, че всички трябва да се обединят, граничи с фалша. Надявам се в рамките на своята кампания той ще намери начин да погледне в очите тази реалност. ... Академичните постижения са наистина нещо впечатляващо, но ако няма история на гражданска позиция, ако няма история на собствено изживяване на шок от състоянието, в което се намира българската държава, и изведнъж кажеш, че можеш да обединиш хората, това повдига съмнение в автентичността".

"В момента изглежда, че обединението, за което говори проф. Анастас Герджиков, главно засяга ГЕРБ и ДПС", заяви Иванов и определи като "основна драма" на кандидатурата на ректора на СУ това дали той ще позволи да послужи като индулгенция за ГЕРБ и ДПС.

В предаването "Неделя 150" съпредседателят на "Демократична България" заяви, че че не само с "Продължаваме промяната" се борят за един и същи електорат, а и с всички останали политически формации:

"Нямаме проблем да разговаряме с когото и да било, който ни е конкурент на изборите, защото това е конкуренция на идеи и каузи. ние имаме своите аргументи. Избирателите ще решат, след което ще работим на база на този избор".

По думите на Иванов е ясно, че следващият политически период, вероятно десетилетия, ще бъде доминиран от коалиции:

"Всички политически формации ще трябва да разговарят и да търсят принципни коалиции. Принципите са много важни, не можем да кажем просто да се обединим. Каузалните коалиции ще са доминиращи обществения живот в България. Ние сме готови да отстояваме и да налагаме в следващия парламент да стигнем до класическа коалиционна формулировка и технология на управлението, която гарантира ясна отговорност, ясно поети ангажименти и ясно гарантиран обществен интерес". 

Интервюто на Явор Стаматов с Христо Иванов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна