Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозан Панов избра Мария Касимова за свой вицепрезидент

| обновено на 02.10.21 в 18:33
Лозан Панов
Снимка: БГНЕС

След настоящият президент Румен Радев, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, в битката за президентския пост като независим кандидат се включва и председателят на Върховния Касационен съд Лозан Панов.

Информацията, че той се включва в надпреварата за "Дондуков" 2 се появи неофициално вчера. Официалното потвърждение дойде тази сутрин от Интернет-страницата на неправителствената организация "Правосъдие за всеки". 

Мотивът да издигнат Панов: 

"Отстояването на правото и справедливостта трябва да е водеща тема в кампанията за парламентарните и президентските избори, а съдия Панов е най-подходящата кандидатура за това". 

В 17 ч. пред Президентството се събраха членовете на Инициативния комитет, който ще номинира председателя на ВКС за кандидат-президент. Лозан Панов благодари за доверието, припомни думите на юриста Кристиян Таков и обясни мотивите си, с които е приел да участва в кампанията: 

"Ако Кристиян беше тук, той би казал: "България се събужда бавно. Ще се става". Интересувате се от това какви са моите мотиви. Моята кауза е била независимостта на съдебната система, отвоюването на институциите. Ще се обърна към всички свободни граждани с молба да ме подкрепят, защото бих искал да бъда следващият президент, който ще подпише или няма да подпише указът за назначаване на председател на Върховния касационен съд. Вероятно се интересувате кой ще бъде вицепрезидент. Мария Касимова - име, което е добре познато, ваш колега. Човек, който ще се занимава с въпросите, свързани със социална дейност. Разбира се, много важен въпрос, който засяга и вас, послание към самите вас за свободата на словото в България".

Според Панов зад кандидатурата на проф. Анастас Герджиков стои желанието на ДПС да бъде в президентската институция, а за президента Румен Радев коментира, че не е имал позиция за действията на бившия главен прокурор Сотир Цацаров.


Мария Касимова- Моасе представа книгата „Записки от Шато Лакрот

Вероятна подкрепа от ДБ

Най-вероятно "Демократична България" ще подкрепи кандидатурата на Лозан Панов за президент, въпреки че за момента официално потвърждение за това няма. Представители на дясната коалиция коментираха, че въпроса за подкрепата за определена номинация се решава след обсъждане с колективните органи на трите партии в обединението. Пред Президентството имаше представители на коалицията "Демократична България". Сред първите дошли беше Методи Лалов - общински съветник от "Демократична България", но в качеството си на гражданин

"Не мога да изразя позицията на "Демократична България". Доколкото прочетох в медиите, в крайна сметка такава подкрепа ще бъде дадена, но аз съм тук като гражданин, а партийното ми качество не бива да ме лишава от възможността да подкрепя един кандидат, който безспорно е добър и който ще издигне на съвсем различно ниво политическия дебат за президентския пост. Лозан Панов е доказана фигура в защита на върховенството на правото, така че имаме нужда от този кандидат. Подкрепям го! Аз съм човек от съдебната система, познавам го и лично. Разбира се, през годините съм имал критики, но към кой човек в крайна сметка не сме имали критики? Ще бъде полезен, убеден съм, за политическата ни система".

Вече би трябвало да е започнало Учредителното събрание на Инициативния комитет, който издига Панов и Касимова за независими кандидати. По време на кампанията председателят на Върховния Касационен съд ще бъде в отпуск.

Лозан ПановКой е Лозан Панов

Панов се включва в президентската надпревара четири месеца преди края на седемгодишния си мандат като председател на Върховния касационен съд. Той беше кандидатура на мнозинството около бившия главен прокурор Сотир Цацаров в предишния състав на ВСС, но с годините се превърна в един от най-яростните му критици. Панов гласува против номинацията на Иван Гешев за Обвинител номер едно и продължи да твърди, че прокуратурата е от сталински тип и се нуждае от конституционна реформа.

Именно настояването на Панов за промени в основния закон заради прокуратурата е мотивирало Инициатива "Правосъдие за всеки" да го издигне за държавен глава. По информация на БНР от неправителствената организация са взели решението си след интервюто на съдия номер едно пред БТВ, в което той разкритикува президента Румен Радев, че е видял проблемите в държавното обвинение едва, когато негови представители влязоха в сградата на "Дондуков" 2, както и че въпреки уверенията на Радев, че има проект за промяна в Конституцията, не го е оповестил публично.

Според представител на Инициатива "Правосъдие за всеки", кандидатирането на Панов за държавен глава не налага той да напуска поста си. Достатъчно е само да излезе в отпуска, а оставката би била задължителна, ако бъде избран за президент.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Клаус Йоханис

Клаус Йоханис не подкрепя въвеждането на задължителна военна служба

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че не подкрепя въвеждането на задължителна военна служба, предаде агенция "Аджерпрес".  Той направи коментара, след като бе попитан за свое по-ранно изказване, в което подчерта необходимостта Румъния да укрепи военния си резерв.  Наборната военна служба в Румъния бе премахната през 2007 г.  В..

публикувано на 23.04.24 в 17:04
Отляво надясно - Кирил Петков, Атанас Атанасов, Христо Иванов и Асен Василев подписват споразумението за общо явяване на изборите

ПП и ДБ подписаха споразумение за общо явяване на изборите

Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов подписаха официалното споразумение за явяване на изборите 2 в 1 на формациите им "Продължаваме промяната - Демократична България". Така коалицията ще се яви заедно на трети поредни избори. До момента две от по-малките формации в досегашната ПП-ДБ обявиха излизане от коалицията заради..

публикувано на 23.04.24 в 17:02

В Девин искат да възстановят фермата за глухари

Южноцентралното държавно предприятие предвижда да поднови работата на фермата за изкуствено развъждане на глухари в Държавното ловно стопанство "Извора", функционирала в периода 1978-1992 г.  Проектът е залегнал в инвестиционната програма на ЮЦДП, одобрена от МЗХ.  Фермата в Девин е била създадена с идеята за увеличаване плътността на..

публикувано на 23.04.24 в 16:52

Разясняват на ромите в Кюстендил за заразяването и последствията от коклюш

Здравна беседа за заразяването и последствията от коклюш организираха активисти от ромския кв. "Изток" в Кюстендил, откъдето са починалите две новородени бебета. В 12-хилядния квартал искат да имат яснота по проблема, както и как да се предпазват. И как да се прави ваксинирането.  След двете починали бебета в Кюстендилско няма нови случаи..

публикувано на 23.04.24 в 16:52

Валежите спират, предимно слънчево

През нощта на места, главно в западните и северните райони все още ще има превалявания, съобщава НИМХ. Над останалата част от страната облачността ще се разкъса. Вятърът ще отслабне и ще бъде от изток и югоизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София – около 9°. Утре ще бъде предимно слънчево.  Ще има временни увеличения на..

публикувано на 23.04.24 в 16:41
Стефан Софиянски

Стефан Софиянски: В следващия парламент ГЕРБ и ДПС ще имат пълно мнозинство

Борбата за МВнР не е за външната политика на България, а за това кой ще прави изборите в чужбина. Това заяви пред БНР Стефан Софиянски, бивш служебен премиер. "Овладяването на външното министерство е стратегическа цел на ГЕРБ и ДПС".  Служебният кабинет е на ГЕРБ , смята Софиянски. "Самата конструкция на тези промени в Конституцията води..

публикувано на 23.04.24 в 16:32

US Сенатът разглежда пакет законопроекти за чуждестранна помощ

Американският Сенат ще разглежда днес пакета от четири законопроекта, приети след дълго блокиране в Камарата на представителите - за помощта за Украйна, Израел и за съюзниците на Вашингтон в Индо-тихоокеанския регион, както и мерки спрямо социалната мрежа ТикТок.  Очаква се доминираната от демократите горна камера да проведе гласуването..

публикувано на 23.04.24 в 16:17