Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60 хиляди деца до шест години в България живеят в крайна бедност

| обновено на 05.10.21 в 18:01
Снимка: БГНЕС, архив

Всяко шесто дете до 6-годишна възраст в България живее в крайна бедност, и страната ни е на второ място в Европейския съюз по този показател след Румъния.

Това обявиха от фондация „Тръст за социална алтернатива“, която заедно с 11 неправителствени организации започна кампания за подобряване на майчиното и детското здраве „С грижа от нула до три“.

Целта е осигуряване на универсален достъп до лекарства на всички деца до 3-годишна възраст, пълноценно хранене, безопасна семейна среда и достъпни процедури за издаване на лични документи и адресна регистрация на жени и деца.

Искра Стойкова от фондация „Тръст за социална алтернатива“ обяви, че в България има 60 хиляди деца в крайна бедност.

„Това е един цял град с такива деца с размерите на Велико Търново. След години тези деца, които са лишени от базови нужди, най-вероятно ще се превърнат във възрастни, които са с по-ниско образование, с по-ниски доходи, с по-лошо здраве. И вероятно ще бъдат това за социалната ни и за здравната ни система. Ето защо в тези първи години има най-голям смисъл да се инвестира.“

От фондацията цитираха данни на Евростат, според които вероятността дете у нас да почине в периода на неговото раждане до навършване на 5-годишна възраст е 70% по-висока от средния показател за ЕС.

Средногодишно около 7000 жени в България раждат, като бременността им не е била проследявана редовно от акушер-гинеколог, допълни ръководителят на проекта „С грижа от нула до три“ Росица Милкова.

„Това не носи само здравен риск. Това намалява драстично шансовете за развитие на родителските умения в тези бъдещи родители.“

Милкова каза още, че над 120 хиляди души в страната към момента нямат валидни лични документи. И се обяви за достъпни процедури за издаването им.

„Липса на личен документ означава невъзможност да посетиш АГ специалист, липсата на документ означава невъзможност да сключиш граждански брак.“

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна