Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Октомври – Световен месец за борба с рака на гърдата

Проф. Асен Дудов: Когато ракът се усеща с ръка, вече е късно

Снимка: БГНЕС

През 1958 г. светът приема октомври за Световен месец за борба с рака на гърдата. Оттогава всяка година на този месец в цял свят се организират различни събития, чиято цел е както да популяризират причините за възникването на това заболяване, така и да акцентират върху огромното значение на превенцията и ранното му откриване.

В началото на 2021 г. Световната здравна организация обяви рака на гърдата за най-разпространеното онкологично заболяване сред населението на планетата.

Една от основните причини за това е, че в по-голямата част от случаите се диагностицира в късен стадий, когато шансовете за ефективно лечение са малки.

Броят на засегнатите жени у нас също расте, като годишно се диагностицират около 3500 нови случая.

Темата коментира в “Нашият ден“ проф. д-р Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество.

“Картината у нас е доста пъстра на фона на настъпилата епидемия от коронавирус, която наистина изненадва цялата планета. Това доведе и до забавяне в диагностиката на онкологичните пациенти изобщо и в частност тези с рак на млечната жлеза, което неминуемо довежда и до по-неблагоприятни резултати.

Дори забавянето от няколко седмици на започването на оперативно лечение, лъчева или лекарствена терапия, води до няколко процента, включително до 11 в някои групи, повишена смъртност, вследствие забавяне на лечение."


Причините

"Наследствеността е изключително важен фактор. Неслучайно даваме информация на пациентките да изследват млечните жлези по най-подходящия начин. Особено когато техни близки родственици – майка, сестра – страдат от заболяването, да бъдат по-активни.

Но колкото и да е важна тяхната активност, липсата на скринингови програми, които да работят в страната, също оказва своето неблагоприятно действие.

Има и субективни моменти, които забавят пациентките."

Превенция и симптоми

"Едно време казвахме, че когато кожата се промени и стане като портокалова кора, когато се напипа формация в гърдата или бучка, както го наричат жените, незабавно трябва да се потърси лекар. Това са много напреднали признаци. Когато ракът започне вече да се усеща с ръка, когато кожата започне да се променя, нещата са изключително напреднали.

Пациентките трябва да са достатъчно активни и да се подлагат на тези достъпни и възможни за откриване в най-ранни етапи на заболяването методи. Това са – рентгеновото изследване на гърдата, мамография, което се прави главно при жени след менопауза.

При по-младите жени водещо е ехографското изследване, а при тези, които са фамилно обременени, един изключително важен метод е магнитно-резонантната томография, по известна като ядрено-магнитен резонанс. Там няма нищо, което да води до облъчване. Това е едно изключително информативно изследване без никакво лъчево натоварване, което, провеждано веднъж годишно, спасява в Западна Европа и в САЩ стотици хиляди животи."

В България

"Разполагаме с такава апаратура в много центрове. За съжаление се сещаме за диагностиката и лечението на рака на млечната жлеза предимно през октомври. Колкото по-рано бъде установена болестта, толкова по-малко травматично протича лечението – със запазване на млечната жлеза и извършването на козметични операции, които правят гърдата неразличима."

Национален антираков план

"Европейската инициатива, каквато представлява този план, се изчисти съвсем. Средствата са осигурени единодушно от страните членки за реализирането на този противораков план.

Планът има четири основни стълба и около 10 инициативи, които показват как той да бъде приложен във всяка една страна членка. Планът се базира на данни от 2020 г. на европейските институции. За 2020 г. на територията на ЕС са били диагностицирани 2 млн. и 700 хил. души с рак. Други 1 млн. и 300 хил. са починали вследствие на болестта.

Това е отнело финансов ресурс, който Европейската комисия оценява на над 100 млрд. евро годишно.

Първият стълб на противораковия план е профилактиката и са дадени точни срокове. Вторият стълб е ранното откриване. 90% от подлежащите на скрининг жени до 2025 г. трябва да влязат в тези програми. Подобряване качеството на живот на пациентите също е акцент в плана. Особен акцент има и подкрепата за децата, страдащи от рак.

Прогнозите на ЕС са, че с тези темпове на развитие до 2030 г. ще имаме с една четвърт увеличаване на онкологичните пациенти. И до няколко години ракът ще бъде водещата причина за смърт в Европа. Това налага обединението на Европа за контрол над заболяването."

Проф. Асен Дудов: Онкологичният скрининг да е национална политика, а не кампанийна активност

В БАН тестват иновативна терапия за лечение на рак

Covid-19 и онкологичните заболявания

"Епидемията донесе едно допълнително дисбалансиране на системата. Разпространихме Covid звената във всички болници, за да можем да разстроим допълнително тяхната работа. Това намирам за грешка.

Това, което не направихме – не казахме, че не трябва да се забавя лечението на хроничните заболявания изобщо."

Чуйте проф. Асен Дудов звуковия файл.

Безплатни прегледи за рак на гърдата започват от 4 октомври в София, Варна, Плевен и Стара Загора. Кампанията тази година е насочена към профилактиката на най-честото онкологично заболяване при жените. Посланието е „За мен е важно ти да си добре“.

Снимки: raknagurdata.com, БГНЕС, acibademcityclinic.bg

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.