Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В БАН тестват иновативна терапия за лечение на рак

Снимка: Ани Петрова

Учени от БАН тестват иновативна терапия за лечение на рак. Тя е възможно най-щадяща за здравите клетки. Ръководител на проекта е докторант Мария Шрьодер, завърнала се от Германия, за да развива научната си кариера у нас.

Проучванията са съсредоточени върху ново вещество, синтезирано в Института по органична химия с Център по фитохимия към БАН, с изразено избирателно противотуморно действие. В инвитро експерименти то показва обещаващи свойства за прилагане в лечението на рак като алтернативен химиотерапевтик, тъй като унищожава злокачествените клетки, нанасяйки по-малко щети на здравите.

Мария Шрьодер е асистент в Института по молекулярна биология към Академията. Тя получава бакалавърската си степен от университета в Потсдам, Германия, след което се връща в България, за да специализира в сферата на молекулярната биология.


Темата коментира в “Нашият ден“ Мария Шрьодер, асистент в Института по молекулярна биология към БАН:

“Изследването е на ниво инвитро. Всички знаем, че пътят на едно кандидат-лекарство е доста дълъг от 13 до 15 години.

Първият етап винаги е подбиране на веществото, което ще бъде изследвано. Според нуждите, които се целят, и след това се провеждат дълги години редица експерименти.

След това са експериментите инвиво, върху експериментални животни. И ако всичко е успешно, започват клинични изпитания.

Ние сме на ниво клинични експерименти. Постоянно работим с различни вещества с природен, със синтетичен произход. И постоянно изпитваме техните качества като бъдещи химиотерапевтици.

Често тези вещества са синтезирани от колеги от Академията.

Работя от пет години по проекта. Това вещество изпъкна от цялата колекция вещества с изразено цитотоксично действие спрямо ракови клетки."

Чуйте Мария Шрьодер в звуковия файл.
 
Снимка: БНР, Фейсбук

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вписване на българите в конституцията – ще изпълни ли РСМ последното условия за начало на европреговори?

В четвъртък министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок заяви в Скопие след разговори с колегата си Буяр Османи, че промяната на Конституцията на Република Северна Македония и включването на българите в нея са последното условие за начало на преговори за присъединяване към ЕС. Бербок в Скопие: Включването на българите в..

публикувано на 24.03.23 в 15:15

Референдумите – възможна реалност?

Референдумите – възможна реалност ли е това? Във времето на предизборна надпревара за парламент паралелно се събират и подписи за провеждане на национални референдуми по различни въпроси. Как може да продължи процедурата по провеждане на национални референдуми при отсъствие на парламент? Инициативен комитет с участници Слави Трифонов и още 11 члена..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

За спасените евреи, ромите и Светите земи

Всичко тръгва от проф. д-р Христо Кючуков, който е български ром, но живее в Берлин . Той се ровил в историята, търсил по архиви и библиотеки исторически данни за ромите по време на Втората световна война. И открил такива за жени от ромски произход от различни европейски държави, които по различни начини спасявали еврейски и ромски деца от..

публикувано на 24.03.23 в 13:35

Системата "Хауала"

Кои са древните основи на схемите за изпиране на пари, финансиране на тероризма и пролиферация? Етимологията на системата "Хауала" – същност и функционални особености като алтернативен, неформален метод за прехвърляне на парични средства. Класификации на "бели" и "черни" хауала трансакции. Системата "Хауала" в концептуализацията на Доктрината на..

публикувано на 24.03.23 в 12:35
Президентът Румен Радев.

Георги Проданов: Излишна демонстрация на различие е неучастието ни в доставката на снаряди за Украйна

Европейските лидери приеха заключения за Украйна, в които подчертават, че са твърдо решени да доставят обещаните 1 млн. 155 мм снаряда за Украйна в рамките на една година, без това да е в ущърб на специфичния характер на политиката за сигурност и отбрана на някои страни членки.  Евролидерите приеха заключения за Украйна, решени да доставят 1..

публикувано на 24.03.23 в 11:07