Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: София и Скопие работят по двустранен протокол

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Президентът Румен Радев проведе в Словения, в рамките на срещата ЕС - Западни Балкани в Словения, разговори с македонския премиер Зоран Заев, германския канцлер Ангела Меркел, френския държавен глава Еманюел Макрон и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей. След тези срещи Радев посочи, че София и Скопие работят по двустранен протокол, в който трябва да има гаранции, че югозападната ни съседка изпълнява ангажиментите от договора за приятелство и добросъседство между двете държави от 2017 година.

"Очакваме двустранния протокол да бъде готов в началото на ноември. Очакваме той да бъде надлежно анализиран, да се сравни с националната рамкова позиция как удовлетворява нашите изисквания, какви са писмените гаранции за България, защото, разберете, ние имаме подписан Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество от четири години".

Ключът към съгласието на България за начало на преговори на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз не е сложен и зависи от това Скопие да спазва безусловно Договора за приятелство и добросъседство, заяви Радев.

"Както бе призната историческата истина в отношенията с Гърция, така да бъде призната и историческата истина в отношенията с България. Обективните факти от нашата обща история не могат да бъдат мултиперспективно тълкувани", подчерта държавният глава.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна