Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документален роман разказва за живота и дейността на кмета инж. Иван Иванов

Авторът Станислав Колев
Снимка: traceforpeople.com

Документален роман за живота и дейността на инж. Иван Иванов написа и издаде журналистът и документалист Станислав Колев.

В началото на юли т.г. се навършиха 130 години от рождението на най-успешния столичен кмет, управлявал София от 1934 до 1944 г.

„Около седем месеца прекарах в държавния архив, както и в Столичната библиотека, прегледах течения на пресата, четох спомените и дневниците на политици от онова време, като Васил Матакиев и Богдан Филов, гледах и чудесния документален филм на Адела Пеева“, разказа пред Радио София Станислав Колев.

По думите му книгата е повече документална и по-малко роман. В работата си той се е натъкнал на неточности и изкривени факти, които изследвал добросъвестно, за да предаде истината в над 450 страници на „Кметът на София - инж. Иван Иванов” .

Въпреки поканите от партии, Иван Иванов е бил отдаден на професията си и града, не е търсил реализация в политическото поприще, отбеляза Колев.

„Бил е скромна личност. В обръщение в кметството казал: Запомнете – ние сме служители, нашата роля е да служим на града и на софиянци. Мечтаел е да нареди София до най-красивите и чисти градове на Европа. Днес бихме го нарекли визионер.“

По времето на управлението му като кмет се появяват сгради като Централната банка, Съдебната палата, МВР, днешния Музикален театър, хотелът и зала „България“, Столичната община и други. В този период към София са присъединени селата Бояна, Горна баня, Драгалевци, Дървеница, Красно село, Княжево, Надежда и Слатина.

След 9 септември 1944 г. обаче е хвърлен в затвора. Т.нар. Народен съд го осъжда.

Въпреки това, когато след години му възстановяват правата, той отново работи с ентусиазъм като хидроинженер.

Имало е идея да бъде поставен паметник на инж. Иван Иванов близо до метростанция „Стадион „Васил Левски“ – близо до мястото, където е потекла водата от Рилския водопровод, но и до този момент още не е направен. Не бива да забравяме колко много е сторил той за София, коментира Мариела Рунтева, представител на фондация "Трейс за хората“, издала книгата.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова със Станислав Колев и Мариела Рунтева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна