Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден на зрението

| обновено на 14.10.21 в 08:27
Снимка: БГНЕС

Всеки втори четвъртък от месец октомври се отбелязва Световният ден на зрението.

Много са заболяванията, които могат да причинят необратимо увреждане на зрението. На първо място в световен мащаб това е глаукомата и България не прави изключение.

Смята се, че глаукомата е болест приоритетно за възрастта над 60 години, но съществуват много изключения от това правило. В последните десетилетия възможностите за диагностика в ранните стадии на болестта и за успешно консервативно лечение се развиват с много бързи темпове. Въпреки това всеки ден в практиката срещаме хора, загубили зрение от глаукома.

По данни на американските здравни служби усложненията в очите, свързани с диабета, са най-честата причина за слепота в трудоспособната възраст между 20 и 70 години. Диабетната ретинопатия и свързаните с нея кръвоизливи и отлепвания на ретината, както и вторичната глаукома водят до необратима загуба на зрението.

Профилактиката на тези усложнения изисква добра колаборация между отделните звена на здравната система и значителен финансов ресурс.

Темата коментира в “Нашият ден“ офталмологът проф. Ива Петкова:

“Населението на страната, както и на целия свят, застарява. Промениха се и нашите изисквания към нашето зрение. Пациентът невинаги може сам да установи проблемите с очите. По-скоро профилактичните прегледи помагат както на децата, така и на възрастните.

Различна е патологията в различните възрастови групи. Най-честото, което се установява при децата, са проблемите, свързани с т.нар. “мързеливо око“.

Това често пъти не може да бъде установено от родителите, освен ако няма някакво ясно кривогледство, или пък ако детето не се оплаче и затова са именно профилактичните прегледи, за които говорим, и те действително са много важни. Там важна е и вродената патология, катаракта, глаукома – това са тежки заболявания.

И заболяванията на ретината, които дават симптоматика в по-късна възраст, но са с изключително неприятен ход и намаляват зрението дефинитивно.

Вече имаме първата генна терапия за някои от тези заболявания. Това е един вид от пигментните дегенерации на ретината и съвсем скоро България ще се присъедини към този клъстер, където пациентите биха могли вече да разчитат. Това са пациенти, при които се изолира определен ген.

При по-възрастните пациенти, това са заболяванията, които сме свикнали да лекуваме – далекогледство, късогледство, те са тези, които най-много намаляват зрението. Те се коригират още в активна  възраст много добре.

Чуйте проф. Ива Петкова в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна