Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Философските микроесета на Хавиер Гома на български език

| обновено на 17.10.21 в 18:08
Хавиер Гома
Снимка: СУ

Хавиер Гома Лансон е испански философ, есеист, писател и изтъкнат интелектуалец. Много популярни са неговите философски есета. За първи път на български език можем да прочетем есеистичната му книга под заглавие „Философия за света (и за всички в света)“. Това са всичките му кратки текстове, наречени микроесета. Те са публикувани в притурките на различни испански издания. Съчетават неговата ерудиция, леко писане, хумор, светски блясък и са удоволствие за четене. 

Хавиер Гома избира най-разнообразни теми, често съвсем обикновени, дори незначителни, които стават обаче повод за по-големи обобщения. Занимава го „всичко, което вълнува обикновените смъртни: индивидуалността, красотата, съдбата, любовта, щастието, достойнството, копнежа, цивилизацията, въодушевлението, загадката на живота, мира, изкуството, справедливостта, смъртта и много други“, както пише в предговора си към книгата. Сравнява събраното в нея с камерното музикално творчество. Ако пандемичните условия позволят, можем да се срещнем на живо с Хавиер Гома през декември у нас.

Чуйте преводачката на книгата Теодора Цанкова.

Снимка – изд. Критика и хуманизъм, СУ "Св. Кл. Охридски"

Хавиер Гомá: „Философията не е гарант за щастие, но помага да придаде значимост и дълбочина на живота, да го направи по-достоен, за да бъде живян. Кара те обаче да изживяваш повече спънките му, да изпитваш съчувствие за несправедливостите, основната от които е смъртта.“
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна