Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газът в Европа поскъпва, след като "Газпром" резервира част от транзитния капацитет през Полша

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британските и европейските цени на едро на природния газ се повишиха през сутрешната търговия в понеделник, след като търгове показаха, че руският доставчик "Газпром" е резервирал част от транзитния капацитет на газ през Полша, предаде Ройтерс.

Цената на газ на едро на нидерландския газов хъб TTF за ноември се повиши с 15,1 евро до 103,50 евро за мегаватчас (MWh), а цената за "ден напред" - с 13,15 евро до 100,15 евро за MWh.

На британския пазар пък договорите на едро за незабавна доставка на природен газ (TRGBNBPWKD) нараснаха с 26,25 пенса до 2,28 паунда на терм.

Цената за ден напред TRGBNBPD1 се повиши с 32,0 пенса при 2,35 паунда за един терм, равняващ се на 29,31 киловатчаса (KWh), а за "ден напред" цената на газ нарасна с 32 пенса до 2,35 паунда за един терм.

Резултати от проведен в понеделник търг показват, че "Газпром" е резервирал около една трета от предлагания допълнителен капацитет за транзит на газ по тръбата Ямал - Европа през Полша за ноември и не е резервирал никакви обеми през Украйна.

През уикенда руският вицепремиер и енергиен министър Александър Новак заяви, че потреблението на руски газ е рекордно високо, но Москва все още е готова да увеличи доставките за Европа, ако получи такива искания.

Той също така каза още, че търговските доставки на газ през "Северен поток 2" могат да започнат веднага след като германският регулатор даде разрешение.

По-рано в понеделник операторът на газопровода "Северен поток 2" по дъното на Балтийско море заяви, че първата линия на газопровода е запълнена с технически газ, като се очаква се тръбопроводът да получи сертификат от германския регулатор за стартиране на търговски продажби на природен газ.

"Смесените съобщения от Русия през последните няколко дни, както и фактът, че нищо не е резервирано или газовите потоци към северозападна Европа не са се увеличили, ни показват, че рискът от недостиг на природен газ остават твърдо на масата", посочиха пред Ройтерс анализатори на компанията Refinitiv.

Очаква се температурите в Обединеното кралство да се повишат значително над сезонната норма през деня напред, но да паднат отново до уикенда, показват данните на Refinitiv Eikon.

Вятърната енергия във Великобритания се прогнозира при 10 гигавата (GW) в понеделник и малко по-висока от близо 12 GW във вторник, показват от своя страна данни на Elexon.

В същото време референтният договор за въглеродни емисии (CFI2Zc1) на ЕС за декември 2021 г. се понижи с 0,48 евро до 58,96 евро на тон.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени