Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНДР тествала ракета с подводно базиране

Северна Корея
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В поредния за последните дни оръжеен тест Северна Корея вероятно е изстреляла днес балистична ракета с подводно базиране, обявиха южнокорейските военни, цитирани от АФП.

Изпитанието идва на фона на стремеж на двете Кореи да усъвършенстват военните си способности, който може да доведе до оръжейна надпревара на полуострова, докато диалогът Пхенян-Вашингтон е в застой.

„Ракетата с малък обсег вероятно е била изстреляна от подводница“ на изток от полуострова, заявиха южнокорейското военно командване.

В изявление, изпратено до пресата от Съвместните началник щабове (JCS) на Южна Корея, не се предоставят допълнителни подробности, но информация на агенция Yonhap разкрива, че ракетата е летяла между 430 и 450 километра.


САЩ и Южна Корея внимателно проучват теста за допълнителни детайли.

Ключовият за тях въпрос е дали ракетата е била изстреляна от действаща подводница или от подводна платформа.

Съветът за национална сигурност на Южна Корея изрази по-рано през деня "дълбоко съжаление" за изстрелването на ракетата, призовавайки Пхенян "да прояви бърза готовност за диалог".

"Членовете на съвета изразиха дълбоко съжаление, че изстрелването от страна на Северна Корея е станало, докато са в ход активни консултации със САЩ, Китай, Япония, Русия и други водещи държави за напредък на мирния процес на Корейския полуостров“, се казва в съобщение за пресата.

САЩ и Япония разкритикуваха изстрелването на ракета от страна на Северна Корея.

Индийско-тихоокеанското командване на САЩ публикува изявление и нарече теста "дестабилизиращ акт". То също така отбеляза, че изстрелването не представлява непосредствена заплаха нито за Вашингтон, нито за неговите съюзници.

Йошихико Изозаки, заместник-главен секретар на кабинета на Япония, изрази протест, като заяви, че инцидентът "нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН".



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна