Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самоук майстор от Смолян изработва паметник на Георги Раковски

Георги Милушев от Смолян: Изгубиш ли духа и културата - няма народ

Георги Милушев
Снимка: Радостина Чернокова

93-годишният Георги Милушев от Смолян издигна преди година бюст-паметник на Васил Левски на площад „Свобода“ в Смолян.

Сега той майстори и паметник на Георги Раковски - революционер и възрожденец. Смята, че делото му е уважение към историята ни и нашия народ.

"Левски  за мен е борец за свобода от Османско робство и уважаван политик, герой и възрожденец. Аз съм самодеец, нямам познания и едни старозагорски скулптор ми помагаше в направата на неговия бюст-паметник. Беше трудно, но се справих. 12 хиляди ми струваше собствени средства, но знам, че това беше важно за мен и за моята съпруга, която наскоро загубих...", разказа за "Преди всички" Милушев.

"Сега пред Воениня клуб в Смолян ще издигна и паметник на Георги Раковски - военен гений на България. Неговата личност също ме вдъхнови за паметника на Раковски", разказа родолюбивият и силно привързан към четенето на книги 93-годишен смоленчанин Георги Милушев.

Милушев, който навремето е участвал в други строежи на града като административен център. Счита, че и ние като останалите народи трябва издигаме паметници на своите герои.

Той страда най-много от това, че са закрити огромен брой предприятия в региона, а човещината е изчезнала и егоизъмт е взел връх в отношенията ни:

"Имаш ли работа и култура, сгода между хората - имаш всичко. Ако нищо духовно не ни свързва, народът е загубен...", споделя още пред БНР Георги Милушев от Смолян.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени