Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Галев: Сертификатът за преболедуване е логично да е с продължителността на ваксинационния

Covid сертификатът не е панацея, ще се намери начин за заобикаляне на правилата

"Зеленият сертификат се налага да бъде въведен, защото като общество не успяхме да спазваме другите противоепидемични мерки - носене на маски, спазване на дистанция. В България има формално отношение към тях, това е криворазбрано свободолюбие". Коментарът направи пред БНР Петър Галев, изпълнителен директор на Credo Web - национална виртуална мрежа за комуникация в медицината и здравеопазването.

Той подчерта, че и сертификатът не е панацея, защото "българите намираме начин да заобикаляме правилата", а няма как на входа на всеки магазин или ресторант да стои полицай или проверяващ:

"Ако сме загубили чувството си за самосъхранение, никаква власт не може да ни го върне. А точно това се случва. Ние ли сме най-умните в целия свят, че в другите държави се ваксинираха по 70-80% от хората, а ние не се ваксинираме?".

Според Петър Галев остава неяснота у хората за това защо ваксинираните продължават да се разболяват и да постъпват в болница:

"Причината е, че ваксината създава антитела, създава защита, но по-слабо в носа и гърлото, затова е възможно вирусът да пробие там и да се заразиш, макар и ваксиниран. Но дори това да се случи, след това рискът да се разболееш много тежко и да загинеш е много малък. Да, има починали ваксинирани хора, но не е ясно колко от тях са били реално ваксинирани, а не с фалшив сертификат. Може да се случи и с ваксинирани най-лошото, но в изключително редки случаи на тежки подлежащи автоимунни или злокачествени заболявания".

По думите му, ако в едно семейство един човек има здравословна причина, която да не му позволява да се ваксинира, ако околните са ваксинирани, той ще е предпазен, за да не достигне вирусът до него:

"Това е отговорността на всеки - вирусът да не достигне до най-уязвимите членове на обществото, а ние това не го правим. Съпричастността към близкия, приятеля и съседа не я виждаме".  

Галев беше категоричен, че не вижда логика в това сертификатът за преболедуване на Covid-19 да не бъде изравнен с продължителността на сертификата за ваксиниране. Той обаче подчерта, че ограниченият срок на сертификата за преболедуване е наложен в цял свят, не само в България:   

"Всички учени по света са категорични, че няма по-добра защита от срещата от срещата със суровия вирус. Защото се срещаш в всички негови компоненти, а не само със спайк протеина, срещу който дава защита ваксината".

Интервюто на Людмила Железова с Петър Галев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна