Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медици: Covid-19 настъпва заради ниската ваксинационна активност

Доц. Спас Спасков и д-р Мими Виткова пред БНР:

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Болестта настъпва и причината за това е ниската ваксинационна активност на населението". Това заяви пред БНР доц. Спас Спасков, бивш директор на "Пирогов".

Доц. Спас Спасков /БГНЕС/

Той определи идеята за въвеждане на зелен сертификат като по-мека от локдауна и прогнозира, че затова тя ще срещне повече съмишленици:

"По този начин ще бъде стимулиран и процесът на ваксинация, който силно изостава у нас. Може би съществува и политически проблеми дали да бъде въведено задължително ваксиниране, или - не. Ако се върнем в миналото, когато е имало подобни тежки епидемични процеси, винаги се е въвеждало задължително ваксиниране на цялото население, не само на определени групи. Проблемът не е само личен, когато говорим за ваксинациите, той е и обществен. Винаги ще има съпротива, но, когато е необходимо да достигнем до някакъв положителен резултат, трябва да изтърпим упрека от такива хора, които ще са против".

Според него със зелените сертификати ще се даде възможност за по-свободен и спокоен живот на хората, които са ваксинирани, а със затварянето се наказват и тези, които се съобразяват с обществения интерес.

Доц. Спасков подчерта, че проблемите с координацията между Спешната помощ и болниците са, защото липсва координационен център, където да се получава непрекъсната текуща информация в коя болница има свободни места и линейките да бъдат насочвани там, а не да обикалят между лечебните заведения с пациентите, имащи нужда от помощ:

"Ако има такава координация, екипите ще бъдат по-свободни и ще имат време да обслужат повече пациенти".

В предаването "12+3" д-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването, заяви, че проблемът с епидемията се политизира много тежко и големият проблем е липсата на доверие в институциите:

"У нас нито има убеденост в обществото, че трябва да се спазват мерките, нито има контрол за спазването им".

Д-р Виткова подчерта, че проблемът е и в институциите, но и във всеки един от гражданите:

"Не може да не се спазват мерките и никой да не бъде санкциониран".

Тя даде пример с Швейцария, откъдето се е завърнала преди дни, и там не може да се влезе в заведение без зелен сертификат:

"Казват, че ако допуснат такъв клиент, собственикът ще бъде санкциониран, защото има и проверки от полицията. ... При толкова много ваксинирани - там се спазват и мерките".

Мими Виткова
Според нея налагането на локдаун трябва да е, след като вече са изпробвани всички други мерки:

"Защо да налагаме локдаун и когато излезем от него, ситуацията е същата. Решихме, че свободата е безгранична - можем по цяла нощ в заведенията без маски - и това е по-важно от човешкия живот".

Д-р Мими Виткова подчерта, че зеленият сертификат е предимство на хората, които спазват мерките, проявяват дисциплина и отговорност към околните:

"Те трябва да живеят някакъв малко по-спокоен живот. Не виждам в това форма на дискриминация. Никой не е задължен да се ваксинира, но тези, които са ваксинирани, имат предимството да посещават обществени места, при спазване на изискванията".

Интервюто на Снежана Иванова с доц. Спас Спасков и д-р Мими Виткова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Починал е психологът и Нобелов лаурет Даниел Канеман

В сряда на 90-годишна възраст е починал Даниел Канеман, американско-израелски психолог, чиито прозрения за често проблематичния процес на вземане на решения от хората му донесоха Нобелова награда за икономика.  Това съобщи Дойче Веле . Канеман и дългогодишният му сътрудник Амос Тверски направиха много за развенчаването на широко..

публикувано на 28.03.24 в 18:03
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Ако Ф-16 за защита на Украйна излитат от летища в други страни, те ще станат легитимни мишени

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия нямала никакви агресивни намерения и нарече "пълни глупости" и "бълнуване" предположенията, че след Украйна ще нападне и някоя страна-членка на НАТО. Късно снощи руските медии разпространиха видео кадри от посещение на Путин при военни пилоти в Тверска област, с които руският президент споделил..

публикувано на 28.03.24 в 17:54

Украйна поиска от НАТО повече системи за противовъздушна отбрана

Украйна поиска от западните си съюзници в Алианса повече системи и оборудване за противовъздушна отбрана на заседание на Съвета НАТО - Украйна, след вълна от руски ракетни нападения по критична и енергийна инфраструктура.  Украйна е свалила почти всички дронове, с които Русия е атакувала през нощта В социалната мрежа X министърът на отбраната..

публикувано на 28.03.24 в 17:45

Израелската армия съобщи за около 200 ликвидирани терористи в болница в Газа

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" в Ивицата Газа на фона на все по-големия международен натиск за прекратяване на огъня заради задълбочаващата се хуманитарна криза.  Според ООН Израел пречи на доставките на помощи и използва глада като оръжие, което е равносилно на военно престъпление.  Фолкер Тюрк: Гладът в Газа..

публикувано на 28.03.24 в 17:38

Шумен без вода до утре сутринта

Продължава отстраняването на аварията по довеждащия водопровод край село Хан Крум. Тази вечер най-вероятно няма да бъде пусната водата, каза главният инженер на ВиК – Шумен Антон Стефанов. "Все още осушаваме терена. Направили сме дигите, има още малко да се довърши дигата около аварията и започваме с помпи да осушаваме. След това ще се направят..

публикувано на 28.03.24 в 17:38
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Надявам се предсрочните избори да не задушат европейските цели на България

Очаквам Шенген да бъде приоритет и за следващото правителство . Това каза пред БНР Юлиана Николова, директор на портал "Европа". "Много малко от политическите сили, които ще се явят на избори, открито заявяват, че присъединяването към Шенген е грешка. Не чувам такива заявления. Това временно отлагане на сухопътния Шенген трябва да бъде преодоляно..

публикувано на 28.03.24 в 17:17
Лидия Енчева

10 000 лв. отпуска община Силистра на младата тенисистка Лидия Енчева

10 000 лева ще отпусне община Силистра на млада тенисистка от града – Лидия Енчева, за постигнати високи резултати на национално и международно ниво. Решението е взето на заседание на местния парламент днес.  Седемнайсетгодишната Енчева е републикански шампион по тенис на закрито и вицешампион по тенис на открито за миналата година. Печелила..

публикувано на 28.03.24 в 17:15