Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Маджаров: Сovid сертификатът можеше да се въведе по-рано

Хората, които са против ваксинирането, не би трябвало да са против зелените сертификати

Д-р Иван Маджаров
Снимка: БНР, архив

"Правилно е да се въведат зелени сертификати, а не да се върви към затварянето на всякакви дейности. Тези мерки можеха да се въведат и по-рано, те вече се прилагат в останалата част на Европа. Вече не сме като в началото на Covid пандемията, когато нямаше друг инструмент за управление на кризата. Сега имаме ваксини, имаме тестове". Това каза пред БНР д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, на празника на лекарите, когато почитаме Св. Иван Рилски-Чудотворец.

Според него хората, които са против ваксинирането, не би трябвало да са против зелените сертификати, защото той дава възможност с резултат от тест да получиш достъп до места, където се събират повече хора:

"Това все пак е гаранция, че при масови събития ще бъде по-малка вероятността да се предаде инфекцията между хората и да тръгне след това да се разпространява". 

Д-р Иван Маджаров смята, че не се наблюдава знак за понижаване на Covid вълната и заяви, че лекарите са много претоварени и на много от тях им се налага да оставят временно основните си специалности, за да отидат да работят в Covid отделенията:

"По-неприятното е, че наблюдаваме по-висока смъртност при тази епидемична вълна. Лекарите прилагат същите протоколи за лечение както при предишните вълни, но виждаме по-голям процент починали пациенти".

Той подчерта, че Делта вариантът е не само по-заразен, но и протича по-сложно.

Интервюто на Людмила Железова с д-р Иван Маджаров в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени