Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три представления на Паник Бутон Театъра събират заедно публика и актьори в подигравка с реалността

Богдана Котарева и Нейтън Купър
Снимка: Ирина Недева

Василена Радева, Нейтън Купър и Богдана Котарева представят в "Хоризонт до обед" поредицата театрални представления -  “Караоке”, “Опакован аудиогид” и “Тяло хвърлено към Хоризонта".

Две са театрални премиери - “Караоке и “Опакован аудиогид.

Тази вечер е премиерата на "Караоке нощ", а другата седмица "Опакован аудиогид" ще даде възможност на зрителите да се потопят в нещо особено в последните дни на октомври -  28,29,30.

И трите представления са на Паник Бутон Театъра, независима театрална компания, основана в София през 2014г.,  следствие от срещата и общата визия за изкуството и живота на българския режисьор Василена Радева и американския артист Нейтън Купър.

Василена Радева, Нейтън Купър и Богдана Котарева обобщиха пред БНР, че това са представления, в които актьори и публика влизат една особена симбиоза и корпорация, в която всички се забавляват.

"Караоке нощ” - спектакъл в несценична среда, с интерактивни елементи на музикални изпълнения и игри с публиката. Проект, който се фокусира върху отвъд стериотипното възприятие на  другия, дава възможност за изява на своите зрители и ги насърчава да се вгледат в начина, по който  общуват и се представят пред другите. Пърформанс-провокация към тези, които ще се осмелят да влязат в ролята на една по-различна версия за самите себе си.

"Опакован аудиогид“ е аудио пърформанс и разходка в изложбата „Кристо и Жан-Клод. Живот.Творби.Проекти“ с фотографии на Волфганг Фолц в СГХГ. Пърформансът е продължение и кулминация на културно-образователната програма „Гледане с разбиране“, която цели да предложи нов тип изживяване в музея - чрез наблюдение и дискусия, участие, а сега и чрез средствата на театъра.
Пърформансът се базира на едноименната пиеса „Опакован аудиогид“ на Мигел Валентин и Мартина Новакова, създадена специално за случая. В нея Новакова (България/Испания) и Валентин (Испания) предлагат художествено и много лично размишление върху изкуството на Кристо и Жан-Клод, с което канят публиката да промени познатите градски пространства със силата мисълта и въображението си, да почувства и съпреживее изкуството на двамата артисти дори и от дистанцията на времето и пространството.


"Тяло, хвърлено под ъгъл  към Хоризонта" е авторски спектакъл по мотиви от книгата на Петя Накова „Годината на осемте химии”. Тежка диагноза дава шанс на четири жени да станат по-добри версии на самите себе си, да осмислят живота си и да се отдадат на любовта, мечтите и порива към щастие. Тук, сега, веднага, без сложни, кухи и горделиви планове за утре, когато никой не знае какво го чака. „Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта“ е пърформанс - зона за разбиране на процесите вътре в нас. Процеси, които рушат. Процеси, които строят. Процеси, които са лични, но могат да бъдат живени колективно.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна