Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Политическата ситуация в Германия ли мотивира Вайдман да напусне Бундесбанк

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Германската централна банка Йенс Вайдман подаде оставка изненадващо пет години преди края на мандата си. Известен като „ястребът във Франкфурт“, тъй като е убеден противник на разхлабената монетарна политика, обяви, че напуска ръководното място в Бундесбанк в края на декември. Като гуверньор на централна банка на държава от еврозоната, Вайдман е част и от Управителния съвет на Европейската централна банка.

Малко преди да се оттегли, той ще участва в ключовото заседание, на което се очаква да се реши бъдещето на програмата за изкупуване на активи в условията на пандемия, към която Вайдман е скептичен. Още преди обявяването й, германският банкер критикуваше остро разхлабената и преди Covid кризата политика на Франкфрут, като за никого не бяха тайна противоречията му с предишния й ръководител Марио Драги. Идването на Кристин Лагард във Франкфурт омекоти тона, но не промени категоричността в убежденията на германския банкер, който е близък до канцлера Ангела Меркел.

Политическата ситуация в Германия или несъгласието с политиката на ЕЦБ мотивира Йенс Вайдман да напусне поста си и трябва ли да търсим отговор в посочения от него срок - края на декември, този въпрос коментира пред БНР Клеър Джоунс, дългогодишен журналист в бюрото на „Файненшъл таймс“ във Франкфурт, който следи отблизо работата на централната банка:

"Йенс Вайдман е от десет години в банката и в обръщението към служителите казва, че е добре и за институцията, и за него да настъпи промяна. Той посочва лични причини за решението си и нищо повече. Анализаторите обаче правят връзка с политическата ситуация. Вайдман е много близък до канцлера Ангела Меркел. Преди да оглави Бундесбанк, той работеше като неин съветник по икономическите въпроси. Вече е ясно, че краят на управлението й идва и това е изключително важно. 

В същото време се очаква в Германия да бъде сформирана широка коалиция, която включва Зелените, социалдемократите и по-пазарно ориентираните либерали. Най-вероятно те биха искали Бундесбанк да се оглавява от човек с различни възгледи спрямо Вайдман и то не само в сферата на паричната политика, но и за начина, по който централната банка трябва да подхожда към теми като борбата с климатичните промени".

Вайдман е един от критиците на силно стимулиращата политика, водена от Европейската централна банка и заглавието на една от публикациите след анонса за оставката му гласеше „Ястребът развя белия флаг“. Споделяте ли това мнение? 

"Йенс Вайдман се счита за най-големия ястреб в управителния съвет на Европейската централна банка. Това беше много голям проблем за Марио Драги като президент на банката преди мястото му да бъде заето от Кристин Лагард. Голяма част от мерките, за които Драги настояваше, бяха критикувани от Вайдман. Веднъж даже Драги определи становищата на Вайдман като „nein zu allem“, което в превод от немски означава „не на всичко“. С това Драги искаше да покаже, че Вайдман води политика, с която отдалечава Бундесбанк от Европейската централна банка. До края на мандата на Драги отношенията между двете банки бяха много лоши. 

С идването на Лагард ситуацията се подобри. Тя направи кратко изявление, че уважава решението на Вайдман и че не винаги вижданията им са съвпадали, но тя е убедена, че мнението на Вайдман винаги е давало много стойностни аргументи в дискусиите. Любопитно е, защото сега живеем във времена, когато много хора се тревожат заради ускоряващата се инфлация и именно тук гласът на Вайдман можеше да има много голяма тежест. Моментът е много важен, защото именно сега се води разгорещен дебат дали да бъдат премахнати част от мерките, взети заради пандемията. Европейската централна банка губи гласа на Вайдман, но това не е толкова критично важно, колкото би било по времето на Драги".

Възможно ли е Вайдман да е посочил декември, за да участва в ключовото заседание на ЕЦБ за бъдещето на т.нар. „пандемична“ програма. В обръщението на банкера виждаме предупреждение за ускоряващата се инфлация.

"Чували сме изявления на Вайдман, в които изказва тревогата си за инфлацията, от десет години и това не е нещо ново. Със сигурност това не е повод за оставка, но може би трябва да ни насочи какъв глас ще даде, когато дойде моментът да се реши какво е бъдещето на Програмата за изкупуване на активи в условията на пандемия. Най-вероятно това наистина ще се случи през декември".

Кой ще оглави Бундесбанк?

"Нямам вътрешна информация кой ще бъде новият гуверньор. Спекулира се с няколко имена. Ако се върнем към мотивите за оставката и срокът, когато реално Вайдман ще напусне поста, можем да прогнозираме профила на новия гуверньор. Най-вероятно това ще бъде експерт с по-умерени виждания, които със сигурност са по-близки до общото виждане за паричната политика на Франкфурт. Много хора споменават Изабел Шнабел, която е член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ.

Тя е много по-умерена във вижданията си, макар че не бих я определила като „гълъб“. Със сигурност обаче мнението й е много по-близо до общоприетите възгледи спрямо това на Вайдман. Също така е важно, че Шнабел е много отдадена на проблема как централните банки да участват в борбата с климатичните промени. Тя неведнъж е произнасяла речи на тази тема. Нека не забравяме, че най-вероятно в управляващата коалиция ще влязат и Зелените. Ето защо смятам, че експерт с подобни възгледи ще бъде подходящ за гуверньор на Бундесбанк.

Споменават се и други имена. Едно от тях е на Йорг Кукис, който е много изтъкната фигура във финансовото министерство под ръководството на Олаф Шолц. Една от спекулациите е, че ако Шнабел оглави Бундесбанк, Кукис ще заеме мястото й в Изпълнителния съвет на ЕЦБ. Друга възможност е мястото на Вайдман да се заеме от Клаудия Бух, която в момента е заместник - управител на Бундесбанк. Тук трябва да отбележа, че две от споменаваните имена са на жени, а германската централна банка никога не е оглавявана от жена до този момент".


Предвид сложната политическа ситуация, смятате ли, че до края на годината ще знаем името на новия гуверньор на Бундесбанк?

"Честно казано, не мога да отговоря на въпрос колко вероятно е да го знаем до края на годината. Предполагам, че изборът ще остане за следващото правителство. Не би било мъдро от страна на Меркел да посочва наследник на поста на Вайдман. Колко дълго би отнело сформирането на коалиция в Германия обаче е въпрос, на който наистина не мога да отговоря".

Ще бъде ли сериозен проблем, ако от догодина Бундесбанк няма титулярен гуверньор?

"Не мисля, че ще бъде някакъв огромен проблем. Всеки от членовете на Управителния съвет на ЕЦБ има заместник. Докато не се назначи нов гуверньор, в заседанията ще участва този заместник. В случая на Вайдман, това е Клаудия Бух".

Интервюто на Марта Младенова с Клеър Джоунс в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР