Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на ЕЦБ Лагард похвали лоялността на подалия оставка президент на Бундесбанк Йенс Вайдман

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард похвали лоялността и желанието на Йенс Вайдман да бъде намерен компромис, след като той подаде оставка от поста си на президент на Бундесбанк и на член на ЕЦБ.

"Йенс е добър личен приятел, на чиято лоялност винаги мога да разчитам“, посочи Лагард в специално изявление. "Въпреки че Йенс имаше ясни възгледи за паричната политика на ЕЦБ, аз винаги бях впечатлена от търсенето му на общ език в Управителния съвет, от съпричастността му към колегите от Евросистемата и от желанието му да се намери компромис".

Настоящият германски финансов министър Олаф Шолц и очертават са като следващ канцлер на Германия пък заяви по повод оставката на Вайдман:

"Благодаря на Йенс Вайдман за изключителната му отдаденост начело на Бундесбанк през последните 10 години. Той не само оформи съществено паричната политика на Германия и Европа през това време, но и допринесе за напредъка в развитието на международните финансови пазари. Йенс Вайдман доказа своята голяма стойност за нашата страна".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна