Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбъл „5/4 Tango“ ще изпълни произведения на Астор Пиацола

През 2021 година отбелязваме 100 години от рождението на аржентинския музикант

Астор Пиацола
Снимка: apollonia.bg

Камерен концерт „100 години Астор Пиацола“ на Ансамбъл „5/4 Tango“ ще се състои на 27 октомври от 19.30 часа в Vivacom Art Hall в София.

В концерта ще можете да чуете изпълнения на Стоян Караиванов, бандонеон, Йован Богосавлевич, цигулка, Цветан Недялков, китара, Маргарита Калчева, контрабас и Людмил Ангелов, пиано.

"Преди две години, преди пандемията, по моя идея се създаде ансамбъл за изпълнение на основното ядро от произведения, които е написал Астор Пиацола - квинтет с тези изброени инструменти, в които водещата роля за самия Пиацола като бандонеонист е този инструмент, който е есенцията на аржентинското танго  със своя специфичен звук, тембър, изразни възможности", каза за БНР Людмил Ангелов.

По думите му след първите изяви, които са били с аржентинския бандонеонист -  Матиас Гонсалес сега има наш прекрасен, първият български бандонеонист -Стоян Караиванов, който се е включил в проекта.

"По-важното е, че отбелязваме 100 години от рождението на Пиацола през 2021 година и с поредица от концерти нашият Ансамбъл иска да зарадва публиката с незабравимите танга с прекрасните произведения, които Пиацола е написал в този жанр. Имахме вече първо представяне на тази програма в Созопол, в "Аполония". 

Людмил Ангелов, пианист     Снимка: личен архив

Людмил Ангелов припомни, че Астор Пиацола създава нов стил в тангото, който е свързан с класическата традиция и с джаза:

"И отваря нови врати, нови хоризонти пред традиционното танго, това е така нареченото "танго нуево", което той създава като стил и първото от сериозните танга, които той пише в този нов стил е "Либер танго" и затова го нарича по този начин. Много са добре премислени заглавията на тангата на Пиацола. Те носят винаги някакво послание и в случая с "Либер танго" е това - тангото се освобождава от това, което е било - либерта на италиански е свобода и навлиза в една нова светлина, посока, епоха".

Стоян Караиванов                   Снимка: Фейсбу/Стоян Караиванов

Бандонеонистът Стоян Караиванов заяви за "Хоризонт", че бандонеонът е инструмент, който може да го пренесе в  Аржентина.

"След като в началото бях акордеонист, който свиреше тангата на Пиацола на акордеон, усетих недостиг в качеството на тази музика, изпълнена на акорден, реших да си взема инструмента и да опитам. Първите ми докосвания до инструмента бяха напълно любителски, но в продължение на времето изявих желание да се развивам все повече с инструмента и така се случи, че в момента бандонеонът е моят главен инструмент".


Астор Пиацола е аржентински музикант - инструменталист.


Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна