Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От „Четири лапи“ и други организации апелират за хуманност

Жестокото отношение към животните се отразява на човешкото здраве

Снимка: four-paws.bg

Организацията, обединена срещу употребата на ценни кожи в модата - Fur Free Alliance, от която е част и „Четири лапи“, предаде повече от 880 000 подписа на италианската делегация на Г-20, призоваващи за спешни глобални действия срещу отглеждането на животни за ценните им кожи, във връзка със срещата на върха в Рим. 

Целта е световните лидери да чуят призива и да признаят публично, че отглеждането на животни за ценните им кожи трябва да бъде прекратено, за да се опази здравето както на хората, така и на животните, обясни пред Радио София Тихомир Димитров, ръководител на отдел „Програми“ към фондация „Четири лапи“.

Подписката е направена и по повод Covid пандемията и избиването на норки в много ферми. „Увеличават се забраните на такива ферми в отделни страни и се опитваме да тласкаме напред този процес“, допълни Димитров.

Джон Виндинг, председател на Fur Free Alliance (в нея членуват 50 организации от 35 държави), е заявил: „Коронавирусните епидемии във фермите за норки разкриха как нехуманните и неустойчиви условия във фермите за кожи осигуряват идеални условия за разпространение и мутация на вируса. Призоваваме световните лидери да признаят рисковете от бъдещи пандемии, свързани с тази ужасяваща индустрия, и да предприемат спешни действия, за да я затворят завинаги“. 

Тихомир Димитров цитира представено проучване от 29 специалисти, в което се казва, че около 75% от заразните инфекциозни заболявания са зоонози – разпространяват се от животни, „те са резултат от неправилното отношение между човека и животните.

„Норките във фермите са поставени в необичайни условия, в тесни клетки и те не могат да изразяват естественото си поведение. Защитаваме холистично схващане, че здравето на човека и животните са взаимно свързани“, изтъкна още експертът.

В България текат дебати по темата за закриването на фермите за норки. По стремежа към хуманно отношение към животните страната ни е в крак с тенденциите в модерния свят.

Около 1570 бранда са се включили в кампания на Fur Free Allianceза отказ от употребата на животински кожи и козина в модната индустрия. Все повече потребители искат да купуват стоки и дрехи, в чийто процес на създаване не е вложено страдание на животно.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с Тихомир Димитров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна