Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детективи и шпиони в литературата

Снимка: pixabay

В своето ново изследване „Детективи, разузнавачи, студена война: криминалната и шпионската литература в сравнителна перспектива“ доц. Морис Фадел проследява особеностите на класическата криминална история, присъствието на шпионския роман в българската литература през епохата на социализма и съпоставя двата варианта на шпионския роман през Студената война – западния и комунистическия. 

„Криминалната и шпионската литература си приличат, те са литература на тайната, но има и едно фундаментално различие – в криминалната литература има триумф на справедливостта, докато в шпионските романи не е така, там, тя е политически обременена. В криминалните романи има вяра в героя, който ще реши задължително нещата, докато шпионската литература ни среща с мрачен свят, където такива надежди не са уместни.

Детективът е носител на едно много специфично нещо, той няма отношение към другия пол, той е изключен от действителността, наричат ги абсолютното рацио. Но ние никога не знаем как той стига до решението на загадката – това е и дълбоката връзка на криминалния роман с Ориента, където е началото на криминалната литература, но не и нейното развитие. 

Още за шпионската и криминалната литература и за това как се раждат теориите на конспирациите – чуйте в „Какво се случва“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна