Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Стоилов улавя неуловимите емоции върху платното

Симеон Стоилов
Снимка: личен архив

Изложбата - живопис „Дългото сбогуване“ на художника Симеон Стоилов е естествено продължение на експозицията „Далечен толкова близо“ от 2011 година, която отново бе представена в галерия „Ракурси“. И в тази експозиция авторът продължава с наблюдението си върху определени емоционални състояния, които са неуловими за „документиране“, но оставят непреходен отпечатък.

В платната си Стоилов вплита и термина Саудаде, който описва като чувство на носталгия по нещо или някого, което е било обект на нечия любов, но е вече безвъзвратно загубено. Художникът работи както в областта на живописта, така и в скулптурата и site-specific пространствените инсталации. Той е носител е на значими награди за съвременно изкуство и архитектура, а настоящата експозиция описва като:

„Усещания с техниката на живописта се опитвам да пресъздам, инспирирани са от различни любими автори мои в миналото – по-минорна група автори, инспирирани от морските пейзажи и преминаването на деня и нощта. Не са точно картини свързани с тъгата. Споменавам думата „саудаде“, която от португалски отразява очакването за безвъзвратно загубеното, но не с драматичен знак, а осъзнаването, че нещо е отминало. Моят натюрел в работата е свързан с хайку и по-източните поведения в творчеството. Преживяванията се натрупват дълго време, а самото изразяване е на един път, издишане на един път. Самите ми натрупвания са отразени. В галерия „Ракурси“ винаги са ми такива намесите, тук това е един цикъл, без всяка картина да има отделно име.“

Експозицията може да бъде видяна до 12 ноември в столичната галерия „Ракурси“.

Повече за експозицията „Дългото сбогуване“, която е изложена в столичната галерия „Ракурси“, чуйте в звуковия файл от разговора с художника Симеон Стоилов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна