Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Причина за атипичното поведение на дивата мечка у нас - нейната популация

Снимка: wwf.bg

Популацията на кафявата мечка у нас сериозно се е увеличила за последните 30 години, откакто видът е защитен. Това се превръща в национален проблем не само за хората от планинските райони, но и за самите мечки, тъй като рязко намалява необходимата за един екземпляр територия на обитание, която е 10 хиляди хектара. 

Директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов: "Например, Национален парк "Витоша" е 27 хиляди хектара. На тази територия има 18 мечки, а трябва да са три. Числеността в цялата страна е голяма и животните търсят нови територии, където да живеят". 

Климатичните катаклизми и топлите есенни месеци отлагат зимния сън на дивите мечки до декември, сочат експертните наблюдения върху защитения вид. В този сезон храната в гората намалява и това е една от причините за зачестилите набези в непосредствена близост до населените места. Случаите на разрушени от мечките пчелини на хората от планинските селища се увеличават

Опитите на горските служители да залагат храна за мечките в по-високите части на планината, за да отдалечат животните от урбанизираните територии са факт, но това не е достатъчно. Основната причина за атипичното поведение на дивата мечка у нас е нейната популация. Точни цифри обаче няма, тъй като никой не е правил такова изследване на терен, отнемащо време от поне една година. 

Кафявата мечка е обявена за защитен вид преди 30 години. За този период броят на животните, по чисто теоретични пресмятания, се е увеличил между три и четири пъти, тъй като законният санитарен отстрел е едва от три до пет екземпляра и въпреки бракониерите, които отстрелват 10 пъти по толкова. Според официалните мониторингови доклади на държавните институции броят им е около 800, според екоорганизациите са около 650Истината обаче е по-различна. 

"Преди две години предложих на министъра на земеделието да се инвестират средства да се съберат проби, да се изследват и да имаме обективна представа за числеността на мечките, според плана да се регулира тази популация. Сходни проблеми имат в Словения, Словения, Хърватска. Идеята не е да докажем колко е броят на мечките и колко да отстреляме, истината е пълен анализ", допълни Дамянов. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна