Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Петрова от „Сега“ по темата „Хемус“: Огромните аванси са застраховани за минимални суми

Снимка: БГНЕС

„Твърденията на бившите управляващи, че няма проблем с авансовите плащания за магистрала „Хемус“, защото по тях има издадени банкови гаранции, се разминават с фактите. Получените стотици милиони левове аванси не са гарантирани през банкови гаранции, а чрез застрахователни полици. Това е облекчило финансово получателите на средствата, но създава риск, ако държавата реши да си поиска огромните суми от застрахователите. Ако авансите бяха защитени с банкови гаранции, фирмите следваше да блокират в банки огромни парични средства, които държавата можеше да получи бързо и безпроблемно. Това каза журналистът от „Сега“ Таня Петрова. 

„Сега“ разполага с нови детайли около скандалния сюжет, след като спечели дело по Закона за достъп до обществена информация със съдействието на Програма „Достъп до информация“ и успя да получи всички документи за изграждане на магистралата от новото ръководство на „Автомагистрали“. 

Почти всички авансови плащания – с изключение на договорите с две фирми, са гарантирани чрез застрахователна полица, тоест, самото плащане е застраховано. Така фирмите са си спестили пари - при отпуснати авансово над 1 млрд. лева частните фирми са платили цена за самите застраховки под 20 млн. лева. Ако държавата бе поискала банкови гаранции, фирмите трябваше да блокират суми, равни на получените аванси. 

Въпреки че става дума за стотици милиони левове, контрактите между „Автомагистрали“ и фирмите изпълнителки са от едва пет страници. За сравнение - двата договора на държавната „Автомагистрали“ с АПИ са над 100 страници, детайлни и в подробности за етапите на строителство и отговорността на държавната фирма, включително гаранциите за поддръжка на построеното. Така за държавната фирма е оставена основната тежест и отговорност, а реалните изпълнители са подписали лаконични договори, съдържащи обаче основна клауза – авансово превеждане на пари за отсечки, за които няма никаква готовност. 

Интервюто с Таня Петрова в предаването „12+3“ можете да чуете в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени