Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Гочев: Изборите бяха спечелени от разказа за българите, които се завръщат

Вкарани сме в стереотипа на противопоставяне между военния и учения, казва преподавателят за днешния президентски вот

Георги Гочев
Снимка: Ирина Недева

Разказът за българите, които се завръщат от чужбина, спечели изборите. Но този разказ е свързан с голямата травма от 90-те години, когато над 2 милиона българи напуснаха страната. Това мнение изрази в интервю за БНР преводачът от старогръцки, преподавател в Нов български университет и декан на Факултета за базово образование Георги Гочев.

„Тази травма не беше изговорена, но тя произведе разказа за хората, които в един момент ще се върнат. Този разказ спечели изборите“, каза Гочев в сутрешния блок на програма „Хоризонт“.

Хората от „главния“ в държавата искат закрила и признание – тези две неща“, посочи Георги Гочев в деня на втория тур на изборите за президент.

„Един политик трябва да казва „Просто е! Трябва да направим еди какво си, за да постигнем някаква цел“, смята Гочев.

Георги Гочев    Снимка: Личен архив

Няма такова нещо като „народ“, народът винаги се представя чрез някакви фигури, подчерта преподавателят.

„Днес, когато говорим за избор, ние не говорим за избор между г-н Радев и г-н Герджиков. Говорим за избор между два много сериозни стереотипа – дали ще изберем военния, или ще изберем учения. Обаче е хубаво да знаем, че този избор е по някакъв начин митологизиран – ние сме вкарани в един стереотип, в който се противопоставят военният на учения. Но ученият не беше учен в рамките на своята кампания и военният не беше военен в рамките на своята кампания.“

Според Георги Гочев ниската избирателна активност в президентския вот е добър знак, защото „фактически центърът на властта в България е Народното събрание и беше важно там да има по-голям вот“.

„В България в момента има нещо, което наричам може би твърде силно и драматично „необявен траур“. Ние загубихме твърде много хора от Covid и не е дори въпросът в техния брой. Когато сме в такова събитие, негативно събитие, отнемане, загуба на хора, е много трудно ти да мотивираш големи групи хора да упражняват някакъв избор в този момент. Повечето хора в този момент искат да се свият някъде и просто това да отмине. Аз си обяснявам ниската избирателна активност и с едно негативно емоционално чувство, което се настани в България и което няма много бързо да изчезне“, коментира Георги Гочев.

По думите му това, което изчезва най-бързо в момент на криза, е усещането, че имаш бъдеще, затова и изборният успех на ПП се дължи и на това, че са заложили на позитивното.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна