Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите за правителство: Съгласие, че е необходима здравна реформа

| обновено на 24.11.21 в 16:18

Повече от пет часа и половина продължи дискусията в сектор "Здравеопазване" - част от преговорите по изготвяне на управленска програма на бъдещия коалиционен кабинет с мандата на "Продължаваме промяната".
Спешни мерки за справяне с Covid пандемията и мащабна реформа в здравната система, с която да бъдат премахнати дисбалансите, а пациентите да не бъдат карани да доплащат - около тези позиции се обединиха четирите формации, които излагат приоритетите си в сектор здравеопазване, като част от преговорите за съставяне на правителство с мандата на "Продължаваме промяната".

Експертните екипи на политическите формации, преговарящи за здравните приоритети на бъдещото коалиционно управление, се договориха за ускорено създаване на електронно досие на пациентите. И още – през юни догодина да се въведе пилотно в една болница финансиране на лечението на т.нар. диагностично свързани групи.

Участниците в дискусията одобряват постепенно да се премахнат настоящите клинични пътеки.

На фона на това БСП и „Демократична България“ влязоха в сблъсък дали лекарствата за деца до 14 години да са безплатни. За това настоява левицата.

В проекта на бъдещата управленска програма е записано, че ще бъдат направени анализи за най-добрия модел на здравно осигуряване и как да се премахне доплащането.

От "Има такъв народ" препоръчаха създаването на специализирани болници за лечение на Covid, които да се задействат при нова вълна. Според тях е необходим и кризисен щаб, но съставен от инфекционисти и епидемиолози, за овладяване на кризата.

Проф. Андрей Чорбанов:

"Незабавно премахване на ограниченията, заложени с въвеждането на здравния сертификат, когато тези ниски норми бъдат достигнати. Ваксинацията да остане доброволен информиран акт с прозрачни послания за гражданите, недопускане на всякакви форми на натиск на гражданите, независимо дали става дума за държавно административен или компрометиран такъв".

От "Има такъв народ" предлагат още премахване на клиничните пътеки и преминаване към диагностично свързани групи, нов закон за лечебните заведения, чрез който да бъдат създадени обществени лечебни заведения, които да нямат за цел печалба и приравняване на неплащането на здравни осигуровки към неплащането на данъци.


По отношение на анти Covid мерките БСП залага на повишаване броя на ваксинираните чрез мобилни групи за ваксинация на определени целеви групи от населението и ясно разделение на потоците пациенти, за да не бъдат пренебрегвани и социално значимите заболявания, които остават основна причина за смъртността на населението. Левицата предлага още безплатни лекарства за деца под 14 години, намаляване на ДДС за лекарства и финансово осигуряване на защитени болници в труднодостъпни региони.

Проф. Георги Михайлов:

"Това, от което ние няма да отстъпим като политическа сила, нека да го чуят всички наши слушатели, всички наши симпатизанти, всички български граждани е мнението на  БСП, че болниците повече не могат да бъдат търговски дружества. Достатъчно много се нагледахме на тези ротативки, на изтласкването на пациента в периферията".

От ДБ се обявиха за запазване на клиничните пътеки, но при ефективен контрол на медицинската дейност чрез създаване на независима Държавна агенция.

Доц. Александър Симидчиев допълни още:

"Един процент от събраните акцизи от тютюневи изделия и спиртни напитки да са за промоционални кампании и превенция на зависимости към Министерство на здравеопазването. Ако те са адекватно финансово осигурени, това, което ще се случи, че такива програми ефективни ще има и нашето население ще бъде профилактирано преди да започнем да го лекуваме, защото в момента дисбалансът по отношение по посока към лечебни заведения е твърде тежък, с почти липсваща профилактична насоченост".

Всички политически формации се обявиха за изграждане на Детска болница и увеличаване на възнагражденията на работещите в Спешна помощ.

На финала съпредседателят на формацията Асен Василев благодари на участниците в дебата и заяви:

"Първият ресурс, който трябва да намерим, е ресурс от течове в тази система, който да бъде пренасочен за здравето на хората. Допълнителният ресурс, който е необходим, ще дойде от течове от други системи".

Преди това преговарящите приеха до юни 2022 г. да бъде представен план за оптимизиране на Националната система за спешна помощ. Асен Василев обясни целта:

"Тази структура трябва да може да осигури от всяка точка на страната максимум до един час до адекватен спешен център с правилните специалисти в него".

Преговарящите се договориха още да бъде създадена Национална детска болница. Изграждането й трябва да започне след представяне на анализ за нуждите от легла и лекарски специалисти. Срокът за изготвянето му е до края на следващата година.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени