Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Искра Баева: Украйна e обект на сблъсък между две концепции за глобалното разпределение на силите

"Напрежението между Русия и Украйна и през пролетта, и сега цели да подобри позициите в бъдещите преговори за съотношението на силите в Украйна на Запада и на Русия. Това поставя Украйна в ролята на обект на сблъсък между две концепции, които мислят не толкова за Украйна, колкото за глобалното разпределение на силите". 

Това каза пред БНР проф. Искра Баева от Софийския университет. 

Според нея спорът в Украйна днес е в контекста на множеството замразени спорове по границите на Русия, "които се използват в различни ситуации с цел да се покаже какво е мястото на Русия като сила на световната арена". 

"Анексирането на Крим следва осъзнаването, че Украйна не може да бъде запазена в сферата на влияние. Крим беше анексиран, защото едно примиряване с промените в Украйна за Русия означава да загуби черноморските си бази". 

В предаването "Събота 150" проф. Баева допълни: 

"Вината за трагедията в Украйна е и тяхна, не са виновни само външните сили. Нито едната групировка, нито другата в Украйна издържаха политическия изпит. Рано или късно този конфликт трябва да се разреши, или трайно да се замрази". 

По думите ѝ отговорът на президента Румен Радев, че в момента Крим е руски, "отговаря на действителността, защото Крим принадлежи на Руската федерация"

"Трябва да правим разлика между желаната реалност и практическата. Отговорът на президента не отговаря на политиката на ЕС, на САЩ и на Украйна, още повече че там беше проведен референдум - за присъединяване към Русия. Във външната политика има правила, които е желателно да се спазват, но има и реалности, които често пъти противоречат на правилата. Ние историците с това се занимаваме". 

Интервюто с проф. Искра Баева можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР