Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дан Мирон: Едва ли скоро ще се разделим с пандемията, ваксините остават най-надеждното средство

Плюсове и минуси на ваксинацията на деца в Израел

Проф. Цвика Гранот: Всички други ваксини за деца са по класически технологии, а тези срещу Covid - по експериментална и напълно нова

Израел започна кампания за ваксиниране срещу коронавирус на децата между 5 и 12 години. На снимката: Поставяне на ваксина на дете в Йерусалим, 23 ноември 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел реши да затвори страната за чужденци в продължение на 14 дни. Мярката влезе в сила от полунощ и има за цел да ограничи разпространяването на новия вариант на Covid-19 Омикрон.

В страната вече има потвърден един такъв случай, други 7 души се проверяват. 

На този фон през миналата седмица започна ваксинирането на израелските деца на възраст между 5 и 12 години. Израел е втората страна в света след САЩ, в която масовото ваксинират толкова малки деца. 

Призивът за ваксиниране на децата обаче предизвиква сериозни спорове както сред родителите, така и сред педиатрите.

Кампанията по медиите за ваксинирането на децата не е особено интензивна. Все още осигурените дози ваксини на „Пфайзер“ за деца са едва 10 000.

Практикуващи детски лекари категорично отказаха да отговарят на въпроса ни: какви са плюсовете и минусите от ваксинирането на толкова малки деца. Отговори успяхме да получим на конгреса на педиатрите, който се състоя миналата седмица в Тел Авив.

Първият ни събеседник е проф. Дан Мирон, съветник по детски инфекциозни заболявания в болниците в Афула и Наария в Северен Израел.

„Децата трябва да се ваксинират. Понякога болестта преминава леко и безсимптомно, но последствията от нея често са по-сериозни от самото й протичане. Засяга най-вече сърдечно-съдовата и дихателната им система. Израел е една от страните с най-голям процент имунизирани възрастни. В последно време част от хоспитализираните са се заразили от децата си, които посещават училище или детската градина. Против затварянето на учебните заведения съм и срещу дистанционното обучение на толкова малки деца, които пречи на социализацията им. „Домашният им затвор“ може да доведе до обездвижване, с всичките му последици, и до психически отклонения. Едва ли скоро ще се разделим с пандемията. Тя има своите пикове и спадове. Не се знае точно какви мутации ще се появят, дали няма са се наложи самите ваксини да се изменят в съответствие с това. Който си мисли, че сме овладели болестта, дълбоко се лъже. В близките 2 години нашия живот ще продължава да е под знака на коронавируса. Надавам се да изобретят лекарства, но за сега най-надеждното средство си остават ваксините.“

„Като най-често изтъкван довод „против“ се сочи фактът, че фирмите, разработили ваксини за деца, не са наясно със страничните им ефекти. При четвъртата вълна (в Израел тя беше в края на август и през септември) най-тежко боледуваха децата. Щом тази ваксина е добра и за рисковите групи и за възрастните, не виждам защо да не може да бъде използвана в детски дозировки за най-малките. Опасенията са, че твърда бързо са разрешили използването й. В САЩ заболеваемостта у децата е спаднала рязко. Да не забравяме, че въздействието де факто е след 3 седмици. Сега при нас има спад на болните, но не може да прогнозираме епидемиологичната обстановка след 3 седмици, да не говорим след 6, когато ефективността на ваксината от първата доза може да намалее. Може да се наложи и бустерна ваксина. Някои родители са съгласни да имунизират децата само преди пътуване в чужбина. Те изчакват, да не би до лятото ефективността на ваксината да намалее. При другите имунизации: против едра шарка или детски паралич, не изчакват да има епидемиологична вълна, за да имунизират децата. Правят го преди това“, коментира проф. Мирон.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доста по-предпазлив в оценката си е проф. Цвика Гранот от Йерусалимския университет.

„Като лекар бях привърженик на имунизиране на възрастните и хора в рискови групи, независимо от възрастта. Самият аз съм ваксиниран. Но като педиатър считам че ваксината е базирана на сравнително кратки изследвания: върху 1500 деца, от които половината са получили плацебо. Всички други ваксини за деца са по класически технологии, а тези срещу ковид по експериментална и напълно нова. Защо да я изпитват върху нашите деца? Поне 20 години са нужни да се разберат страничните й ефекти. Против съм здрави деца да бъдат масово ваксинирани за болест, която сравнително малко засяга подрастващите. В цял Израел само 150 деца са починали от коронавируса, при това са имали и други тежки заболявания. Рисковите групи трябва да се ваксинират, но не и масово всички, освен ако се появи щам, опасен за деца. Не трябва да се подлага на изпитание младото поколение, за да се защитят възрастните! Големият ни късмет в Израел е, че имахме правото и възможността да се ваксинираме между първите в света. Но това е наше право, а не задължение“, изтъква проф. Гранот.

Като лекар се опитвам да дам на родителите пълната картина с плюсовете и минусите. Те са достатъчно интелигентни, носят пълна отговорност за децата си и ще решат как да постъпят.“

Според телефонно изследване с 500 родители, проведено от болничната каса „Макаби“, малко над 40 на сто от тях са съгласни да ваксинират децата им, около 30 на процента се колебаят, а останалите са категорично против.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна