Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барбадос вече е република, кралица Елизабет II престава да е държавен глава

Премиерката на Барбадос Мия Мотли обяви певицата Риана за национален герой.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Барбадос стана република и кралица Елизабет II вече не е държавен глава. Сандра Мейсън е новият държавен глава на републиката, а певицата Риана бе обявена за национален герой.

В края на септември парламентът на Барбадос единодушно подкрепи конституционните изменения за отказ от монархическата форма на управление и превръщането на страната в република, а почти месец по-късно гласува за назначаването на генерал-губернатора на острова Сандра Мейсън за първи президент, съобщи БГНЕС.

На 29 ноември Мейсън положи клетва като държавен глава.

Церемонията по учредяването на републиката и встъпването в длъжност на президента се провежда в деня на 55-ата годишнина от независимостта на Барбадос, която страната получи на 30 ноември 1966 г.
В съобщение до новия президент 95-годишната кралица Елизабет II изпрати своите поздравления до всички в Барбадос, които според нея са заели специално място в сърцето ѝ, съобщи Ройтерс.

Певицата Риана през септември 2018 г. е назначена за извънреден и пълномощен посланик на Барбадос заради приноса ѝ за популяризирането на островната държава в чужбина. Отговорностите ѝ включват образование, туризъм и инвестиции.

Днес тя присъства на встъпването в длъжност на първия президент на Република Барбадос. Тя седна до принц Чарлз заедно с други поканени на церемонията.

"Представяме ви националния герой на Барбадос - посланик Робин Риана Фенти", заяви министър-председателят Мия Мотли по време на церемонията.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна