Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се силна 2022 г. за икономиката на Пловдив

„Отиващата си година се очертава като върхова по отношение на брой запитвания от инвеститори, които проактивно търсят Пловдив като място за създаването на аутсорсинг и индустриални компании.Това ми дава основание да очаквам една силна 2022 година, в която ще открием десетки нови бизнеси и ще отчетем устойчив ръст на заплатите“, заяви зам.-кметът по „Образование и бизнес развитие“ Стефан Стоянов по време на  Годишния форум  „Индустрия 4.0: Бъдещето на българската индустрия и новите български инвестиции“, организиран от в. „Капитал“ и Община Пловдив.

Пловдив е основна бизнес дестинация

В интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив Стоянов подчерта, че Пловдив става все по-популярна бизнес дестинация.

„Това се дължи на доброто икономическо развитие и възможностите, които се дават за бизнес. Имаме от една страна много силно производство, стотици предприятия, които произвеждат различни неща. От друг астрана имаме много добре развит бизнес сектор“, каза заместник-кметът.

Той обясни, че няколко  силни сектора, са помогнали на хората, останали без работа в ковид кризата, да намерят препитание в тях.

„Затова нашата икономика продължава да расте, заплатите също, което привлича хората, защото намират по-добре платена работа“, каза още Стефан Стоянов.

Бум на инвестициите се очакват през следващата година

Само около Царацово има обявени инвестиции около 200 милиона лева.

„Водят се и преговори с 15-20 компании, които са потенциални инвеститори, включително български и чуждестранни. Такъв голям интензитет не е имало никога. Това показва, че този регион е интересен и атрактивен - заради качествената работна ръка и качеството на живот, което е над средното европейско“, обясни Стоянов.

Цялото интервю със Стефан Стоянов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени