Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Людмил Костадинов: Българинът се отоплява предимно с дърва за огрев

Най-голямото потребление в бита е за електроенергия, посочи експертът

Снимка: СИДП

"Според данните на  на НСИ българинът се отоплява предимно с дърва за огрев - това е трайна тенденция за последните 20 години, като нарастването като обем е почти два пъти ", каза пред БНР Людмил Костадинов от Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

"Течните горива за отопление като нафта почти не се използват или котлета с мазут за битови нужди. Природният газ навлезе последните 20 години, но по данни от 2019 година едва 3, 5 използват природен газ за отопление. Като дори в този процент е включено не само за битовото отопление", поясни експертът.

Според него причината за тези тенденции са цените на горивата, а дървата за огрев излизат най-евтино за хората, още повече, че те може да се набавят и без да се заплащат.

БНР Бургас

"Интересното е, че по официалната статистика и на ЕС дървата се водят възобновяем източник.

Над два пъти е намаляло потреблението на въглища за отопление последните 20 години", каза още Костадинов.

Според експерта обаче най- голямото потребление в бита е за електроенергия - около 44 на сто, като половината от този процент е за отопление. Камините за дърва са изключително неефективни като уред за отопление според него. А те също и много замърсяват околната среда, каза още Костадинов.

БГНЕС

За постигане на ефективен разход за отопление, който да е поносим за бюджета ни и да ни осигурява комфорт през студените зимни месеци, експертът препоръча енергоспестяващите методи като саниране на сградата - изолции - външни и вътрешни, поставяне на дограма, което изисква първоначална инвестиция, но тя ти се изплаща за дълъг период от време. Същият метод е и поставянето на климатици.

Също е важно да не си затваряте радиаторите с пердета и декоративни облицовки. Радиаторът трябва да е свободен от прегради - това са прости мерки, които вършат работа. Не трябва да се поддържа и много висока температура с парното, един градус над нормалната /21 градуса/ е 5% отгоре върху сметката", посочи още Костадинов.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР