Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засега на дневен ред у нас е предпазването от Делта варианта

Доц. Михаил Околийски: В България има много ниска съзнателност за риска от Covid-19

Снимка: архив

 

"И при следваща пета вълна хората трябва да се ваксинират, да носят маски, да спазват дистанция, всичко, което се прави и до момента", каза пред БНР доц. Михаил Околийскиексперт в Офиса на Световната здравна организация в България от 2014 година насам и гост в рубриката  - "Covid-19 и ваксините: думата имат експертите".


"В България за жалост има много ниска съзнателност относно риска, който идва от Covid-19. Теории като тази, че всяко общество ще постигне ниво на защита след като всички преболедуват и силно нехуманно и варварско.

Защото първите жертви ще са и са пациентите със социално значими заболявания. Това е страшно - хората да мислят, че минаването на болестта е нещо хубаво. Още повече, че тези пациенти, които преболедуват ,имат постковид синдроми във всички органи и последствията са опустошителни", заяви още доц. Околийски.

Експретът от СЗО подчерта, че ваксините срещу коронавируса вече се доказаха като единствено ефективни за по-леко или безсимптомно протичане на болестта, както и че предпазват от хоспитализиране и от летален изход.

"Мутацията Омикрон се доказа, че е произтекла от хора, заразени с ХИВ и СПИН в Ботсвана. В България с това много ниско ваксинационно покритие би могло дори да доведе до създаването на български нов щам", каза още доц. Околийски.

По думите му сега не би следвало да се вълнуваме толкова от новия щам Омикрон, а да се предпазваме от Делта варианта , който е преобладаващ в България и хората продължават да не се пазят от него.

"Инфекционистите трябва да достигнат до умовете на българите и да разсеят всички конспиративни теории, защото това е в ущърб на цялото ни общество - децата не ходят на училище вече месеци наред, броят на хоспитализираните не намалява...", каза още доц. Околийски.

По думите му е препоръчително ваксинирането на децата над 5 годишна възраст, това се прави в цяла Европа. Опитът вече е огромен и в тази посока, каза експертът.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна