Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картини връщат към личността на загиналата телевизионна икона Татяна Титянова

2
Снимка: facebook/antoaneta.titianova

Картините на легендарната телевизионна говорителка Татяна Титянова за първи път 33 години след нейната кончина бяха показани в столичния Дом на културата "Средец". Изложбата се наричаше "Жажда за живот".

"Сестра ми, Татяна Титянова, подготвяше изложба за 7.11.1988 г. На 24.09.1988 бе убита, апартаментът ѝ бе запечатан, повечето от картините ѝ бастисани от тези, които искаха да я унищожат. Литографиите и графиките изхвърлиха на боклука веднага след трагичната ѝ гибел. Хората ги вземали. Благодаря им!", написа в профила си във Фейсбук Антоанета Титянова, сестра на легендарната говорителката и художничка.

За нея разказва в “Нашият ден“ Антоанета Титянова, сестра на загиналата телевизионна икона, месец след изложбата и 33 години след нейната смърт.

“Изложбата беше нещо наистина невероятно, мислихме да я  направим за нейния 60-годишен юбилей с проф. Светлин Русев и даже се уговорихме как да се срещнем и да започнем да я подготвяме, а той да я представи, защото тя е негов възпитаник, но проф. Русев почина точно тогава.

Самата изложба беше в продължение на пет дни, но през нея минаха стотици души. Може би това беше най-посещаваната изложба – дойдоха много художници, артисти, писатели. Учудвах се, когато виждах втори път да минават едни и същи художници и да стоят по 10 минути пред картините.

Седмицата след смъртта на Татяна съседи се обаждаха как нейните графики, литографии, стативи и бои са хвърлени на боклука и всеки си е взимал. Много ще се радвам, който е взел, да ни каже, не за друго, ами, когато правим изложба, да можем да покажем тези картини.

Фактът, че от един човек, който е бил емблематична фигура в Националната телевизия, дори в момента, когато се чества 60-годишният му юбилей, не може да се изкара от архива един кадър, свързан с него, показва колко безцеремонно са действали в онези времена, когато искат да изличат някой  – няма ги картините, няма никакви кадри от нея. Мислели са, че просто така ще си отиде и ще замине, след време никой няма да се сеща.

Шест месеца преди смъртта си Титянова търси хора, моли, защото започват заплахите. Много хора и от присъстващите нейни колеги говорят как това се е случвало, докато тя е била в ефир в телевизията."

Чуйте Антоанета Титянова в звуковия файл.

Снимки: facebook/antoaneta.titianova
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна