Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна започва изграждането на военноморски бази в Черно и Азовско море

Пристанището на Мариупол, северното крайбрежие на Азовско море
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна започва изграждането на две военни бази в Азовско и Черно море, съобщи министърът на отбраната на страната Олексий Резников пред украинския парламент (Рада) в петък, предаде Ройтерс.

Украинският министър на отбраната посочи, че Киев настоява за изграждането на военноморските бази като част от споразумение за отбрана с Великобритания. Едната база ще бъде разположена в Очаков, на запад от анексирания от Русия полуостров Крим през 2014 г., а другата в Бердянск, на изток от Крим.

"Сред приоритетите са ракетната програма и развитието на флота“, каза Резников пред украинската Рада. "Преминаваме към практическия етап на изграждане на две военни бази – в Бердянск и Очаков – и други договори в рамките на споразуменията с Обединеното кралство".

Съобщението идва на фона на нарастващото напрежение между Украйна и Русия, като и двете страни отбелязаха възможността спорът да ескалира в нов въоръжен конфликт.

Русия е локализирала над 94 000 свои войници близо до границите на Украйна и може да се готви за мащабна военна офанзива в края на януари, посочи още Резников пред парламента, позовавайки се на доклади на разузнаването. Той отбеляза, че Украйна няма да направи нищо, за да провокира ситуацията, но е готова да отвърне, ако Русия започне атака.

"Нашето разузнаване анализира всички сценарии, включително и най-лошия“, каза Резников. "В него се отбелязва, че съществува вероятност от мащабна ескалация от Русия. Най-вероятният момент за достигане на готовност за ескалация ще бъде краят на януари".

Заместник-председателят на горната камара на руския парламент отрече Москва да е планирала настъпателна операция в Източна Украйна и каза, че Москва ще направи всичко възможно, за да предотврати сериозна ескалация в региона, предаде агенция Интерфакс.

Москва на свой ред обвини Украйна и Съединените щати в дестабилизиращо поведение и предположи, че Киев може да се готви да започне собствена офанзива в Източна Украйна, което украинските власти категорично отричат.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!