Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Атанасова: След месеците на чегъртане ще бъдем опозиция на ляволибералното управление

| обновено на 06.12.21 в 11:10
Снимка: БГНЕС

„Вижданията ви за дейността за характера на бъдещото управление са важни както за нас, така и за всички български граждани. Вие безспорно сте формация с богат политически опит в българския политически живот и аз вярвам, че на този опит трябва да съответства и определена политическа мъдрост“ – с тези думи президентът Румен Радев се обърна към представителите на ГЕРБ-СДС в президентството.

Днес държавният глава провежда консултации с парламентарно представените партии преди връчването на проучвателен мандат за кабинет. С ГЕРБ-СДС бе втората му среща.

„След изборите има определена промяна и всички трябва да се съобразяваме с тази промяна. Последните две служебни правителства, които назначих по силата на българската Конституция, стабилизираха страната и доказаха, че е възможно управление, което да обединява опита и усилията на хората с различни политически възгледи“, посочи още Румен Радев.

От своя страна председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че „сме тук, за да заявим нашата позиция като опозиция на формиращото се ляволиберално управление“.

„Г-н президент, месеци на чегъртане и репресии белязаха тази година. Най-силно по отношение на симпатизантите и членовете на коалиция ГЕРБ-СДС. Въпреки това нашата коалиция е втората политическа сила в 47-ото НС…Гарантираме, че ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция…От свое име, г-н президент, и от това на колегите ми, Ви обещавам, че, ако правителството, което ще сформират съвсем скоро четирите партии, има нужда от помощ и съвет от наша страна, не само заради политическата мъдрост, която отличихте, но и заради опита ни, те ще получат такава помощ и съвет. Освен това Ви обещавам, че всяка грешка ще бъде осветявана, ще бъде сочена. За да има добро управление е необходимо да има силна и знаеща опозиция“, каза още Десислава Атанасова. 

Според нея служебното правителство не е успяло да отговори на очакванията на гражданите по отношение на няколко кризи: 

"Надявам се с началото на новия Ви мандат стилът на управление да е друг".

След края на срещата Даниел Митов, зам.-председател на ГЕРБ, заяви:

„Когато стане ясен персоналният състав на правителството, тогава ще разберем каква е президентската квота, но очевидно такава ще има. И тази коалиция няма да е четворна, а петорна“.

„И съвсем добронамерено информирахме г-н президента, че понеже според анонсите новото правителство е фейслифт на служебното, ние ще го държим отговорен наред с всички партии, които участват и подкрепят правителството“, предупреди другият зам.-председател на партията Томислав Дончев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна