Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Петров търси корените на гнева

Ивайло Петров
Снимка: Личен архив

„Гняв“ е третата самостоятелна изложба на Ивайло Петров. Тя ще се състои в галерия „Синтезис“ в София от 9 декември до 22 януари догодина.

„Гняв“ е продукт на един неособено лек период в личен план за мен, в живота. Винаги е на приливи и отливи всичко. Като човек, който живее и диша за работата си, тогава исках да се дръпна от всичко – от света, от живота донякъде“, сподели творецът в предаването „Хоризонт до обед“.

Петров посочи, че през този период е размишлявал върху недоброто разбиране на гнева и неговите корени.

„Корените на тази емоция могат да бъдат в страшно много различни неща – несигурност, неудовлетвореност поради някаква причина, неразбирането ѝ. Гневът, външното му проявление е вид неосъзнатост на други работи, които индивидът трябва да разбере, психически да приеме и работейки с тези неща, рационализирайки ги, да ги превъзмогне.“

Изложбата включва цикъл от 16 изображения, създадени в период от около половин година. Тя е спонтанно изражение на диалог на автора със самия него. Част от образите в творбите на Ивайло Петров са фокусирани върху скалата и огъня. 

„Част от експресиите се коренят именно в тези сурови материали и стихии, които аз лично асоциирам с тази емоция. Има много метал, стомана, камък, огън – сурови, първични неща, силни, които исках да използвам да създават усещане за натиск в изображенията.“

В работите фотографията е един от използваните методи. Ивайло Петров е започнал като фотограф, но осъзнавайки, че това може да му постави рамки, посяга и към 3D визуализации и други медийни инструменти.

„Защото много добре могат да бъдат съвместявани с чисто органичната същност на фотографията.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени