Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламена Николова: Трябва план, който да действа до края на учебната година

МОН и МЗ си прехвърлят топката и нямаше организация за връщането на учениците в училище

Снимка: БНР

"Организация нямаше. Имаше постоянно прехвърляне на топката между здравния и образователния министър за това кой е по-виновен, че няма Covid тестове за учениците и как от никого нищо не зависи". Това каза пред БНР Пламена Николова, директор "Политики за децата" в Националната мрежа за децата. 

По думите ѝ всеки от двамата министри е очаквал първо да минат изборите, а сега - да се сформира новото правителство:

"Двете министерства (МОН и МЗ - б.р.) действат на принципа: "да ни отмине тази чаша", докато минат изборите - в началото, сега - да се сформира постоянен кабинет. За нас остава въпрос, ако министър Николай Денков остане като министър на образованието, на какво точно разчитаме, че ще се гради неговата експертиза, след като елементарното връщане в училище е такъв проблем". 

Николова изказа предположение, че сега очакванията са "след Коледната ваканция да спадне заболеваемостта и да отпадне нуждата от тестове". Според нея, дори и да се случи това, след известно време отново ще се се окажем в ситуация на повишаване на случаите на Covid-19:

"Трябва да има ясен план, от който да не се отстъпва, какво се прави, какви са бройките ученици, които да бъдат в училище, какви са тестовете, с какви тестове ще се тестват и кога да бъдат поръчани и в какви количества. Този план, който трябва да работи до края на тази учебна година, а ден за ден или месец за месец, трябва да бъде изработен тази седмица, буквално".   

Интервюто на Петър Волгин с Пламена Николова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна