Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Поетът Иван Цанев – воля за шедьоври

Снимка: Столична библиотека

По повод 80-годишнината на големия български поет Иван Цанев излезе книгата на проф. Пламен Дойнов „Изковаване на шедьовъра: Иван Цанев“, която включва студии и статии, създадени през последните 25 години. 

Акцентът е поставен върху поетиката и работилницата на поета. Все пак Пламен Дойнов започва от случая с „Поетическото вероизповедание“ в Русе от началото на 60-те години на миналия век и „сърдитите“ млади поети, минава през значимата роля на Иван Цанев в противопоставянето на така наречената „тиха лирика“ на „априлското поколение“ в литературата през 60-те и 70-те години на 20 век. 

Но разбираме, че все пак един от големите ни поети е имал и късмет в тези бурни години. Той печели не един поетичен конкурс, печатани са негови стихотворения и излизат стихосбирките му. Интересни са интензивните му диалози с Атанас Далчев и невероятното му усърдие да редактира и шлифова стихотворенията си. Дойнов показва, как поетът постига шедьоврите си. 

Чуйте повече от проф. Николай Аретов за книгата в звуковия файл.

Снимки – Столична библиотека, изд. Кралица Маб


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР