Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Студентите: изящното в текстилното изкуство” в Арт галерия – НДК

Изложбата „Студентите: изящното в текстилното изкуство” обединява два юбилея: 60 години от създаването на специалността в Националната художествена академия и 40 години от създаването на НДК като място за представяне на най- доброто от съвременното изкуство. 

Интригуващата експозиция от избрани текстилни произведения е под наслов „Студентите: изящното в текстилното изкуство” и включва избрани студентски творби от периода 2010-2021 г.

Те са емблематични за проследяването на пътя на развитие и новите тенденции в съвременното българско текстилното изкуство, очертани от студентите и преподавателите в специалността "Текстил – изкуство и дизайн" на най-реномираното ни висше учебно заведение в сферата на изящното и приложно изкуство – Националната художествена академия.

Проектът обхваща и отбелязване на 122 години от първата школа за преподаване на текстил, в която вписват имената си знакови художници, оставили дълбоки следи в развитието на специалността през годините като проф. Димитър Балев, проф. д-р Асадур Маркаров, проф. Вихрони Попнеделев, проф. д-р Аделина Попнеделева, проф. Анна Бояджиева, доц. д-р Вержиния Маркарова, ст. преп. д-р Цвета Явашева. 

Сред тях са и проф. Марин Върбанов, проф. Васил Овчаров и Мара Йосифова, чиито творби съответно „1300 години българска държава”, „Посвещение” и „Птици”, „Композиция I” и „Композиция II” са уникална част от текстилното изкуство сред 120-те художествени произведения от 80-те години на миналия век, разположени в залите и пространствата на НДК.

Изложбата е на разположение на ценителите от 9 до 23 декември.

Входът в Арт галерия – НДК е свободен, но срещу задължителен зелен сертификат.

Доц. д-р Вержиния Маркарова, ръководител на катедра „Текстил, изкуство и дизайн“ Националната художествена академия, представи изложбата в „Артефир“. Чуйте повече в звуковия файл.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени