Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марая Цветкова: Никоя от партиите в коалицията няма да носи отговорност за решенията на останалите

Съветниците в министерствата ще бъдат вид „партийни аташета“, тази практика напомня за други времена, смята политологът

Марая Цветкова
Снимка: Ани Костова

„От една страна не закъсняваме драстично, но от друга страна заявката на ПП, че ще бъде излъчено правителство в определени срокове, не се случи.“ Това каза пред БНР политологът Марая Цветкова. Публичните преговори значително забавиха този процес, посочи тя.

Със сигурност Кирил Петков и Асен Василев си представят нещата по-бързо, защото идват от частния сектор, където бързината е ключова, отбеляза политологът. Същото според Цветкова важи за депутатите на формацията.

„Това са хора, които нито имат представа как функционират тези тежки партийни структури, нито са си представяли, че ще попаднат в ситуация, в която уж всичко е договорено, а в крайна сметка нищо не бе договорено“, коментира Марая Цветкова в предаването „Преди всички“.

Според нея по времето на публичните преговори по отделните политики е станало ясно, че „по някои неща те въобще не се разбраха, но се опитаха да подскажат на гражданите, че всичко е точно – има недоговорени неща, но те ще бъдат договорени на по-следващ етап“.

„Виждаме, че недоговорените неща са всъщност големи червени линии.“

За гражданите е важно да гледат изпълнението на нещата, подчерта тя.

Запитана дали е опасно подписването на двустранни споразумения с ПП, тя изтъкна, че така никоя от партиите в коалицията няма да носи отговорност за решенията на останалите, освен ПП:

„За мен е доста притеснително. Видяхме, че се случва някакво преразпределение на т.нар. баница. Въпросът беше дали тази баница ще се съхрани все пак цяла или всеки ще си вземе парчето и ще отиде да я яде на друга маса. България досега страдаше от неравномерно разпарчетосване на тази баница, а сега парчетата се получиха, но не знаем това до какво ще доведе.“

ПП ще получи много по-голяма власт от останалите, но не се създава усещането, че ще се работи в цялост, в една мащабна посока, а по-скоро на парче, смята Цветкова. 

Според Марая Цветкова съветниците в отделните министерства, които ще контролират дейността на министерския екип от друга политическа формация са вид „партийни аташета“ и това е практика, която напомня за други времена. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна