Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЛГБТ организацията “Действие” стартира платформата за активни граждани “Лидерландия”

Младежка ЛГБТ организация “Действие” обявява началото на платформата за активни граждани “Лидерландия” със събитие този четвъртък, 9-и декември, в The Steps.

Макар и планирана да работи изцяло онлайн, още отсега от “Действие” си поставят си за цел “Лидерландия“ да бъде и общност на хора, решени да добият нови знания, които са вдъхновени и подкрепени по пътя в изграждането на малките-големи промени, които правят България приемащо и достъпно място за всеки.

Събитието е предназначено за активни граждани, които се интересуват и желаят да се развиват в темата равнопоставеност и включване на уязвими групи със специален фокус към младежи от групите на ЛГБТИ общността, ромската и глухата общност.

За инициативата разказва в “Нашият ден“ Венета Лимберова, председател на “Действие“

“Днес ни предстои много вълнуващо събитие. Едни вълнуващи 30 месеца, в които ще работим за платформата "Лидерландия". Създали сме този проект, подкрепен от фонд “Активни граждани“, в който ще можем да разработим съдържание, което покрива част от материала, изучаван в предмета “Гражданско образование“ в 11-12 клас в училище.

Платформата ни не е предназначена нито за ученици, нито за учители, но би могла да бъде в помощ. Някои от модулите ще помагат на хората, които са в училище – ученици или учители.

Тя е предназначена най-вече за активисти, активни граждани, за тези от нас, които искат да добият умения, така че да разберем как функционира държавата и как можем да ѝ помогнем, за да става по-добро и приемащо място за всеки един от нас.

Основната ни идея е да подкрепим младежи от ЛГБТ групата и други маргинализирани общности, с които работим – ромската общност, общността на глухите хора, но съдържанието на платформата може да бъде използвано от всеки едни.

2021-ва е една много пълнокръвна година за “Действие“. Имахме много интересна година, предизвикателна в много направления. Освен обичайните трудности поради пандемията и това, че трябва да работим присъствено, неприсъствено или хибридно, но нападенията, агресията и отговорността, че трябва да продължим, независимо, че може би ни е страх, че вече нямаме сили, че не виждаме смисъл, защото утре е един по-хубав ден.


Темата коментира в “Нашият ден“ и проектният координатор на ЛГБТ организацията Боримир Тотев.

“Стигнах до организацията с паралелното ми стигане до България. Роден съм в България, но от 9-годишна възраст живея в Лондон. Лятото на миналата година се озовах тук. Известно време се лутах, докато не се запознах по много приятен начин с Венета и работата на “Действие“ и реших да кандидатствам. От март месец тази година съм част от екипа на “Действие“.

Винаги съм се занимавал с неща, които засягат гражданска позиция и права на човека – неправителствени и благотворителни организации. Във Великобритания се занимавах със защита на европейските граждани, британците, които тогава бяха такива, и с правата им извън съюза след Брекзит.

В Лондон различната сексуална ориентация не е нещо, което трябва да защитаваш в ежедневни случаи. Там има и легализирани еднополови бракове. България е тръгнала натам, но има още много стъпки."

България

"Присъствието ми в България е мотивиращо, защото има какво да се върши. Особено за човек, като мен, който иска да прекара края на 20-те си години, занимавайки се с нещо смислено. Смятам, че тук има много човешки потенциал и смисъл нещата да се променят. Мисля, че това ще засили обществото ни. Бих се радвал да имаме малко повече емпатия.

Годината беше изпълнена с изпитания, може би някои от вашите слушатели знаят за редицата от нападения и проблематични случки покрай тазгодишния Прайд. А и все още сме в една изборна година, винаги покрай такива години и случки ЛГБТ общността в България е изкарвана на показ с негативни конотации. Но, когато сме притиснати гражданската ни позиция може да бъде засилена, мисля че годината ще има добро отражение, защото прави гласа ни по-чут."

Чуйте разговора в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна