Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков: Цените на тока и парното ще се вдигат само след сериозен анализ

Заседание на МС, 14 декември 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Цените на тока и парното за крайните потребители вече ще могат да се вдигат само след сериозен анализ. Това каза премиерът Кирил Петков в началото на първото редовно заседание на новия кабинет. Повод е вчерашното решение на НС да наложи мораториум на цените на тока.

„Оттук нататък преди да има сериозен анализ в енергийната система и в системата на „Топлофикация“ не може просто да даваме допълнителните разходи, които са в системата, към крайните потребители. Това ще става само след пълния анализ и когато сме видели, че всичко, което е възможно да бъде направено за намаляване на разходите, е направено и тогава да отиваме към увеличаване на цените. Това ще бъде нашият подход. Не просто всяка неефикасност да резултира в по-високи цени“, каза Петков.

Министър-председателят обяви още, че днес очаква от областните управители на засегнатите от наводненията общини пълен доклад за щетите:

„Със за пръв път пълен детайл от единични цени, количества - така че - два приоритета: първият да помогнем на населението максимално бързо да има достъп до населените места и нормално снабдяване с вода и ток. Но, на второ място, да сме сигурни, че средствата, които ще бъдат изразходвани, ще бъдат в максимално добра координация с министерствата и проверени като разходна част. Знаем, че в миналото е имало такава практика при извънредни положения, да се дават бързо пари без най-внимателно обследване на разходите. Това също ще бъде прекратено като практика“

Кирил Петков съобщи също така, че утре той и вицепремиерът Асен Василев ще бъдат в Брюксел за среща на най-високо ниво, „за да покажем и общите първи стратегии на новото правителство“. 

Днес ще се обсъждат като допълнителни точки в заседанието предложения на просветното министерство за повече инвестиции в детски градини и училища.

Петков приветства факта, че ЮНЕСКО призна за световно културно наследство високото пеене от селата Долен и Сатовча.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени