Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за големия български дипломат Иван Станчов

Иван Станчов
Снимка: Кирчо Стоичков

Иван Станчов е роден на 1 април 1929 г. в гр. София. Семейството е принудено да емигрира от България през 1943 г. по политически причини.

След политическите и икономически промени в Централна и Източна Европа през 1990г. се завръща в България за пръв път след 47 години.

През 1991 г. Иван Станчов е назначен за посланик на Република България във Великобритания и за първи български посланик в Република Ирландия. Връчва на кралица Елизабет акредитивните си писма, облечен в посланическия костюм на дядо си – Димитър Янев Станчов (1863-1940 г.), също посланик във Великобритания (1908, 1922-1924 г.), министър на външните работи (1906 г.) и министър-председател на България (1907 г.)

За личността и делото на Иван Станчов разказва в “Нашият ден“ Снежина Мечева, директор на българското училище „Иван Станчов“ към посолството на България в Лондон и говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина.

“Този човек промени не само моята биография и на мнозина други, но и биографията на България и дори биографията на България в Обединеното кралство.

Когато дойде през 1991 г. като посланик във Великобритания, преобърна всичко. Преобърна представата за посолство, превърна посолството в дом за българите. Преди беше само институция с администратори.

Не делеше хората по партийна принадлежност, учеше ни как да се уважаваме заради достойнствата си.

Първото, което направи, когато дойде, е да възстанови затвореното от България училище за българчетата и то за всички, които желаят децата им да учат български в чужбина. Защото той беше изстрадал 47 г. живот в чужбина, когато е мечтал да бъде в България и децата му не знаеха български, защото не са имали възможност да ходят на училище.

Създаде и параклис към посолството, знаейки колко е важно за хората, носейки вярата в себе си, да я изповядват някъде, където е българско.

Отвори за първи път вратите за талантливи и бедни български студенти, които бяха приети в най-добрите университети във Великобритания, но нямаха възможност да живеят в центъра на Лондон. Той ги покани да живеят в посолството безплатно, не срещу труд.

Чуйте Снежина Мечева в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна